Analyse

Ook in Brussel mag iedereen naar school, maar niemand weet voor hoelang

Eva Christiaens
© BRUZZ
25/08/2020
Updated: 26/08/2020 10.36u
Ook in:
nl fr

Op 1 september openen alle Brusselse scholen voltijds voor alle leerjaren. In de eerste schoolweek geldt dus vast en zeker veiligheidscode geel. Al kan een week later het scenario er al helemaal anders uitzien.

Bij code geel mogen zowel de lagere als de secundaire scholen voor alle leerjaren openen. Er is dus geen nood aan afstandsonderwijs. Maar als de besmettingen blijven stijgen, is het goed mogelijk dat er plots code oranje geldt. In dat geval mogen de leerlingen uit de tweede en de derde graad van het middelbaar onderwijs slechts om de twee weken naar de klas komen. De andere week krijgen ze afstandsonderwijs.

Er zullen ook geen buitenschoolse activiteiten mogelijk zijn, spelen en eten mag alleen binnen de eigen klasbubbel, en ouders mogen niet binnen in het schoolgebouw. Dat zijn heel wat aanpassingen in vergelijking met de gele richtlijnen, al weten de scholen nog lang niet wanneer ze die moeten doorvoeren.

“Er is nog geen alarmdrempel bepaald om code oranje in te roepen,” zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. “Voorlopig starten we in code geel en we hopen dat zo te houden.” De onduidelijkheid veroorzaakt wel praktische problemen. “Scholen weten bijvoorbeeld niet of ze hun bosklassen kunnen vastleggen in de herfst, want de kans is groot dat die niet mogen doorgaan bij code oranje,” zegt directrice Nancy De Boey van de katholieke scholengroep KatOBa. “Of ze proberen de leerlingenstroom alvast beter te spreiden aan de schoolpoort, maar dan moet de middagpauze weer korter om nog binnen de schooluren te passen.”

Alarmdrempel

De ministers van Onderwijs zouden deze week samen met de federale Risk Assessment Group zo’n drempelwaarde vastleggen. Of Brussel onder die drempel zal blijven, is nog maar de vraag. Viroloog Marc Van Ranst zei eerder in De Tijd dat de alarmdrempel op vijftig besmettingen per honderdduizend inwoners zou moeten liggen. Twaalf Brusselse gemeenten bevinden zich momenteel boven die drempel. Maandag zei viroloog Steven Van Gucht dan weer dat het aantal besmettingen in het hele land idealiter tot honderd per dag moet zakken op 1 september. Vandaag ligt dat aantal op net geen vijfhonderd nieuwe besmettingen per dag.

“Zoals het nu loopt, is zo’n daling niet haalbaar. Alleen in Brussel zitten we al boven die honderd dagelijkse besmettingen,” zegt Neven. De besmettingen blijven de laatste dagen redelijk constant, maar zakken nog niet. “Ik sluit ook niet uit dat ze de komende dagen weer zullen stijgen, aangezien nog heel wat reizigers terugkeren uit rode zones. Onze voornaamste bezorgdheid is nu om hen te laten testen en ervoor te zorgen dat zij twee weken in quarantaine blijven.”

“In het begin wordt het aftasten hoe snel een school dicht moet en vooral hoe snel die weer kan openen."

Sven Gatz, VGC-lid bevoegd voor onderwijs

Sven Gatz (Open VLD), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Financiën, Begroting, Openbaar Ambt, de Promotie van Meertaligheid en van het Imago van Brussel.

Wie beslist?

Zonder snelle daling loert code oranje al om de hoek. “De draaiboeken liggen in al onze scholen al klaar,” zegt Karin Struys van de GO! Scholengroep Brussel. Of die ook uit de kast moeten worden gehaald, hangt niet alleen af van het aantal besmettingen, maar ook van wie zal beslissen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is bevoegd om te beslissen of een school moet openen. Hij laat weten dat een kleurencode nooit automatisch zal veranderen, maar dat er altijd lokaal samengewerkt zal worden met de plaatselijke crisiscel.

De school en de inrichtende macht kunnen zelf dan weer beslissen om te sluiten, in geval van een acute piek in de gemeente of een besmetting op school. En mocht het nodig zijn om maatregelen te treffen over gemeentegrenzen heen, dan moet minister-president Rudi Vervoort (PS) als hoofd van de Lokale Veiligheidscel de knoop doorhakken.

“Op dit moment is het veilig genoeg om de scholen te heropenen in code geel, maar als er een acuut risico is of een besmetting, kan dat een impact hebben op die school. Daar moeten we rekening mee houden,” zegt Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). “In het begin wordt het aftasten hoe snel een school dicht moet en vooral hoe snel die weer kan openen. Die verfijningen zullen midden september volgen, zodra het duidelijker is waar we staan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs, code geel, corona, scholen, alarmdrempel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni