Erasmushogeschool wil niet weten van code geel

Steven Van Garsse
© BRUZZ
18/08/2020
Updated: 18/08/2020 18.58u

De Erasmushogeschool Brussel is niet van plan in september de campussen te openen, zoals Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts, de onderwijswereld en de experten eind vorige week overeenkwamen. "Er moet al een mirakel gebeuren wil het aantal besmettingen in Brussel snel dalen", zegt directrice Ann Brusseel.

Afgelopen vrijdag besliste de Vlaamse Gemeenschap om het onderwijs straks van start te laten gaan in code geel (laag risico, waakzaamheid geboden). Lagere scholen, het secundair onderwijs en het hoger onderwijs gaan dus zoveel als mogelijk normaal open.

De Erasmushogeschool Brussel, met ruim 5.500 studenten een van de grootste Nederlandstalige hogescholen in Brussel, legt die beslissing naast zich neer. Directrice Ann Brusseel zegt dat de hogeschool code oranje zal hanteren. Dat betekent vooral afstandsonderwijs en, bij voorkeur, hoorcolleges via de computer. Alleen voor specifieke lessen, seminaries of praktijkopdrachten kan daarvan afgeweken worden, “bijvoorbeeld voor studenten die met veel vragen zitten.” Ook voor de eerstejaarsstudenten zal de Erasmushogeschool bekijken wat er nog mogelijk is.

“We hebben een heel Brussels publiek, dat ook vaak in dichtbevolkte gebieden woont,” legt Brusseel uit. “De besmettingen gaan de verkeerde richting uit in Brussel en er moet al een mirakel gebeuren mochten die plots dalen, gezien de trage reactie van de Brusselse overheid.”

Met de beslissing hoopt Brusseel de verdere verspreiding van het virus mee te kunnen helpen indijken.

Er spelen ook praktische overwegingen in de beslissing. De Erasmushogeschool biedt heel veel richtingen aan, van laborant, over journalist tot muzikant. Roosters maken en zorgen dat de leslokalen en gemeenschappelijke ruimtes coronaveilig ingericht kunnen worden, is in de gele code bijna niet te doen, zegt Brusseel. "We gingen voor de zomervakantie uit van code oranje. Het is al een heksentoer om dat georganiseerd te krijgen. Een maand voor de opening dit omgooien is niet mogelijk."

Afwachten

De andere Nederlandstalige hogescholen en uniefs in Brussel blijven momenteel vasthouden aan de code geel, zoals vastgelegd door de Vlaamse Gemeenschap. Dat wil zeggen zoveel mogelijk onderwijs op de campus. Dat is zo bijvoorbeeld voor de KU Leuven campus Brussel. "De campussen gaan open," zegt de woordvoerder.

Rector Luc Sels voegde daar afgelopen weekend op het VTM-journaal wel aan toe dat gekeken wordt hoe de situatie lokaal is. De universiteit is aanwezig in tien steden. Als daar een lokale uitbraak plaatsvindt, dan komen er mogelijk nieuwe veiligheidsmaatregelen. “Maar voor Brussel is dat momenteel niet aan de orde,” zegt de woordvoerder vanuit Leuven.

Een gelijkaardig geluid klinkt bij de hogeschool Odisee. Campusonderwijs wordt de regel. Meer nog: op 5 september vindt er zelfs een infodag plaats. “Dat is de eerste keer sinds de uitbraak van de epidemie”, zegt woordvoerder Filip Salmon. “We gaan die volledig coronaveilig organiseren op onze drie campussen in Brussel. Studenten moeten zich vooraf aanmelden en krijgen dan een tijdslot, waarin ze zich ter plekke over alle opleidingen kunnen informeren.”

Bij de VUB tot slot staat op de website dat er zoveel mogelijk op de campus les zal worden gegeven, wat dus in lijn ligt van de code geel, maar de woordvoerder wil dat niet bevestigen. “We willen hier verder voorlopig niets over kwijt. We volgen de situatie op de voet.”

Alarmdrempel

Volgens het kabinet van onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is sowieso beslist dat de code geel altijd kan evolueren, in functie van lokale uitbraken. Het valt dus zeker niet uit te sluiten, als de situatie zo verder evolueert, dat Brussel in code oranje valt.

Het is de lokale crisiscel, waarin gemeenten en onderwijs vertegenwoordigd zijn, die hierover de beslissing neemt. "We bepalen momenteel, in overleg met andere gemeenschappen in dit land, vanaf welke alarmdrempel code oranje van toepassing zal zijn, zodat er uniformiteit is," zegt woordvoerder Michaël Devoldere.

Dat zou deze week duidelijk moeten worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , Erasmushogeschool Brussel , Ann Brusseel , luc sels , hogeschool odisee , VUB , ku leuven campus brussel , afstandsonderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni