Oppositie over onderwijsbocht N-VA: 'Wie gelooft die mensen nog?'

© PhotoNews
| Lager onderwijs in Brussel.

De oppositiepartijen Groen en SP.A zijn niet te spreken over het voorstel van N-VA om opnieuw terug te keren naar de volledig vrije schoolkeuze, desnoods met kamperen voor de schoolpoort. "Je verwacht toch van partijen dat ze langer dan één week bij hun standpunt blijven. Wie gelooft die mensen nog?"

Tijdens de laatste plenaire zitting van het Vlaams parlement werd het nieuwe inschrijvingsdecreet op de valreep goedgekeurd, ook door N-VA. Daardoor moeten secundaire scholen met een capaciteitsprobleem vanaf volgend schooljaar verplicht gebruikmaken van een centraal aanmeldingsregister.

Nauwelijks tien dagen later kant N-VA zich tegen het systeem. Zodra de capaciteit van het onderwijs omhoog gaat, moet het centraal aanmeldingsregister verdwijnen, vindt voorzitter Bart De Wever. "Bij populaire scholen zal er dan weliswaar opnieuw gekampeerd worden, maar ik stel vast dat veel middenklassegezinnen dat ervoor over hebben."

Kamperen

Groen en SP.A zijn daar niet over te spreken. "Het was al langer duidelijk dat N-VA tegen elk inschrijvingsdecreet was, maar ik vraag mij af waar ze dan wél voor zijn", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. "Kamperende ouders en terug naar de wet van de sterkste? Want dat is de implicatie van wat ze nu zeggen."

Groen blijft volop achter het inschrijvingsdecreet staan, zegt Meuleman. "Het decreet zet in op zoveel mogelijk vrije schoolkeuze, hoewel die nooit absoluut kan zijn zolang er een capaciteitstekort is, en tegelijkertijd moedigt het de sociale mix aan. Dat is voor ons erg belangrijk."

Geloofwaardigheid

SP.A-parlementslid Caroline Gennez noemt het "triest om zien hoeveel bochten er gemaakt worden". "Het is raar om jaren over iets te discussiëren, het mee goed te keuren en dan een week nadien van gedachte te veranderen. Wie gelooft die mensen nog?", zegt ze. "Je verwacht toch van partijen dat ze langer dan één week bij hun standpunt blijven."

Eerder reageerde ook Jo De Ro van Open VLD misnoegd op de plannen van de coalitiepartner. "Dit is flipfloppolitiek van de bovenste plank en nefast voor de democratie. Ik vraag mij echt af wat voor partij zoiets doet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?