Nieuwe vrees voor kamperen aan de schoolpoort ‘had vermeden kunnen worden’

© PhotoNews

De Franstalige Brusselaars verzetten zich tegen de nieuwe inschrijvingsregels in Brussel. Het hele decreet staat nu on hold, waardoor Vlaamse scholen toch nog kampeertoestanden vrezen. Nochtans had het belangenconflict beperkt kunnen blijven tot enkel het Brusselse luik.

De Vlaamse scholen hadden dit jaar nog gerekend op een nieuw inschrijvingsdecreet, dat komaf moest maken met kampeertoestanden. In Brussel geldt al langer een centraal aanmeldingssysteem, maar zorgen de voorrangsregels voor Nederlandskundige ouders voor discussie. In die mate zelfs dat de Cocof, de Franse gemeenschapscommissie in Brussel, een belangenconflict indiende.

Door de Brusselse discussie is het hele decreet opgeschort, en zal een nieuw Vlaams aanmeldingssysteem niet meer voor de komende inschrijvingsperiode klaar zijn.

Alleen Brusselse luik

Nochtans wilde Jo De Ro (Open VLD), een van de indieners van het decreet, graag dat Brusselse luik loskoppelen van het Vlaamse. “Maar dat gaat niet, omdat het belangenconflict is ingediend tegen het hele inschrijvingsdecreet, en niet enkel tegen de artikelen over de Brusselse voorrangsregels. Waarom dat zo is, weet ik niet.”

Bij de Cocof waren ze zich echter van geen kwaad bewust. “Het belangenconflict is inderdaad tegen hele de tekst ingediend, zoals gewoonlijk gebeurt. Ik wist niet dat het een verschil zou maken om het enkel voor die bewuste Brusselse paragrafen te doen,” zegt Caroline Désir (PS), die de motie voor het belangenconflict indiende.

Désir benadrukt nog dat het helemaal niet de bedoeling was om stokken in de wielen te steken in Vlaanderen. “Maar de voorrangsregels in Brusselse scholen konden voor ons echt niet door de beugel.”

Gesprekken van start

Op dit moment stellen beide parlementen een delegatie samen voor overleg over het conflict. Voor het Vlaams parlement wordt de delegatie woensdag in de plenaire bekendgemaakt. Volgende week woensdag om 9 uur staat het eerste overleg gepland, laat Désir nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?