| Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Belangenconflict Cocof zet Crevits voor blok

Bettina Hubo
© BRUZZ
18/12/2018

Door het belangenconflict, ingeroepen door de Cocof, kan de plenaire stemming over het nieuw Vlaams inschrijvingsdecreet niet doorgaan. Het Vlaams parlement zoekt een uitweg. Een optie is om Brussel uit het decreet te halen, maar dat ziet N-VA niet zitten.

Voor het Brussels Nederlandstalig onderwijs bepaalt het nog te stemmen decreet dat de voorrang voor Nederlandstaligen opgetrokken wordt van 55 naar 65 procent. Daarbovenop komt er voor het secundair een extra voorrang voor leerlingen – Nederlandstalig of anderstalig – die negen jaar Nederlandstalig basisonderwijs achter de rug hebben.

Vorige week werd het voorstel van decreet in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement in een eerste lezing besproken. Bedoeling was dat het deze dinsdag goedgekeurd zou worden in de commissie, en donderdag in de plenaire zou gestemd worden.

Belangenconflict

Maar afgelopen vrijdag riep de Cocof, de Franse Gemeenschapscommissie in Brussel, een belangenconflict in tegen het voorstel. De Franstaligen verzetten zich tegen de verhoging van de voorrang voor Nederlandstaligen in Brussel omdat er daardoor volgens hen teveel druk op het Franstalige onderwijs komt te liggen.

Het Franstalig onderwijs kent namelijk geen voorrangregels. “Vergeet niet dat steeds meer leerlingen noch Franstalig, noch Nederlandstalig zijn,” zo verduidelijkte PS-parlementslid Caroline Désir vorige week de bezwaren aan BRUZZ.

Door het belangenconflict ligt de parlementaire procedure in het Vlaams Parlement vanaf donderdag gedurende zestig dagen stil. In die tijd zou er onderhandeld moeten worden met de Cocof.

Crevits ontgoocheld

Het uitstel is een flinke tegenvaller voor indieners van het voorstel. Bedoeling was dat namelijk dat de nieuwe regels vanaf 31 januari zouden gelden en dus al van toepassing zouden zijn voor de inschrijvingen voor het schooljaar 2019-2020. Dit tijdschema is niet haalbaar als het voorstel deze maand niet gestemd wordt.

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) reageert dan ook zwaar ontgoocheld. “Het is bijzonder spijtig dat hiermee het hele decreet in de koelkast gaat.” Ze erkent dat de druk op het onderwijs in Brussel groot is. "Ondanks grote investeringen, zijn er toch nog steeds Nederlandstalige leerlingen in Brussel die uit de boot vallen. Net daarom is het inschrijvingsrecht in Vlaanderen en Brussel aan vernieuwing toe.”

'Pestgedrag'

Jo De Ro (Open VLD), een van de indieners, wil voorstellen om het Brussels luik eventueel uit het decreet te halen om uit de impasse te geraken. Volgens commissievoorzitter Jan Durnez (CD&V) is dit inderdaad een van de mogelijkheden om de blokkade te ontwijken. “De Cocof heeft dan een dag of vijftien om te beslissen of ze akkoord gaat met dit voorstel.”

Maar N-VA is geen voorstander van deze suggestie. “Het decreet is gemaakt voor Vlaanderen en Brussel. Onze regelgeving aanpassen op de wenken van de Cocof, is niet mijn manier van werken. Dit is gewoon pestgedrag,” zegt Kris Van Dijck (N-VA), mede-indiener van het voorstel.

“Wij gaan geen zaken afsplitsen. Dan maar overleg met de Cocof. Dat ze maar eens aantonen waar hun belangen geschaad zijn. Die 65 procent voorrang is ook bedoeld voor mensen die een taalcursus Nederlands gevolgd hebben. Je mag toch verwachten dat ouders hun kinderen een beetje kunnen opvolgen.”

Correctie: Eerder schreven we dat de stemming van het decreet in de Vlaamse commissie Onderwijs niet kon doorgaan. Die stemming is ondertussen wel gebeurd, het decreet is in zijn geheel goedgekeurd. Het belangenconflict stopt wél de eindstemming in de plenaire vergadering, komende donderdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, inschrijvingsdecreet, voorrangsregeling Nederlandstaligen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni