Ouders springen in om opvang te garanderen in kinderdagverblijf Watermaal-Bosvoorde

Arnaud De Decker
© BRUZZ
05/07/2022
Updated: 06/07/2022 17.17u

Openstaande vacatures bij kinderdagverblijf De Bloeiende Kerselaar in Watermaal-Bosvoorde raken maar moeilijk ingevuld, waardoor ouders zelf moeten inspringen voor de opvang van zo'n veertig kinderen. "De situatie is onhoudbaar," klinkt het bij de bezorgde ouders.

De Bloeiende Kerselaar, een erkend kinderdagverblijf in Watermaal-Bosvoorde, vangt dagelijks een veertigtal baby’s en peuters van nul tot 36 maanden op. Maar de afgelopen maanden wordt het geplaagd door een steeds terugkerende probleem: openstaande vacatures worden alsmaar moeilijker ingevuld, met verminderde openingsuren en onverwachte sluitingen als gevolg.

"Zodra een werknemer op vakantie gaat of een dag niet komt werken, door een ziekte bijvoorbeeld, sluit het kinderdagverblijf haar deuren of biedt het slechts plaats aan de helft van de kinderen," stelt Matthieu de Braconier, een van de bezorgde ouders, aan onze redactie. "Het gebeurt regelmatig dat ouders een e-mail ontvangen met de boodschap dat hun kind de volgende dag niet opgevangen kan worden, wat de vaak al overvolle agenda’s van ouders danig overhoop haalt."

Om nog meer sluitingsdagen te vermijden, heeft een twintigtal ouders zich bij De Bloeiende Kerslaar opgegeven als oudervrijwilligers. "Op dagen dat er een personeelstekort is, ondersteunen ouders de kinderverzorgers," aldus de Braconier. "Hoewel deze ouders niet alle taken mogen uitvoeren - bij gebrek aan een diploma - zal voorlopig op hen beroep gedaan worden om de continuïteit van de kinderopvang enigszins te verzekeren."

"De Bloeiende Kerselaar moet al maanden in deze moeilijke omstandigheden werken waarbij medewerkers zich elke dag inspannen om kwalitatieve zorg te garanderen. Maar is deze precaire situatie wat we wensen voor onze kinderen en het welzijn van de begeleiders?," vraagt Matthieu de Braconier zich af.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie