© Leefmilieu Brussel | Een van de kinderen op ontdekking in de struiken van zo'n groene buitenruimte.

Nieuwe gids moet Brusselse kinderdagverblijven groener maken

JDK
27/05/2022

Bijna alle kinderdagverblijven beschikken over een buitenruimte, maar in Brussel is een kwart daarvan kunstmatig ingericht. Leefmilieu Brussel wil met de nieuwe gids Natuuropvang de binnenkoeren, terrassen en het kunstgras te lijf gaan, en die vervangen door natuur.

De 54 bladzijden zijn het resultaat van een proefproject dat in vijf kinderdagverblijven plaatsvond. Het is de bedoeling om kinderdagverblijven aan te moedigen om hun buitenruimten op een milieuvriendelijke manier in te richten en te beheren, om zo een inspirerende, educatieve en rustgevende speelplaats aan te bieden aan jonge kinderen.

Greetje Van Der Meeren, de verantwoordelijke van kinderdagverblijf ‘t Folieke in Brussel-stad is alvast tevreden met het resultaat van hun buitenruimte: “We hebben onze binnenplaats omgetoverd tot een prachtige tuin waar alles uitnodigt tot spelen en ontdekken. De kinderen kunnen allerlei bessen plukken en proeven en staan in direct contact met de natuur. Dit heeft invloed op hun gedrag. Ze zijn namelijk rustiger.”

p16_2_cabane_saule.jpg
© Leefmilieu Brussel | In kinderdagverblijf 'La Maison en Couleurs' werd een wilgenhut gebouwd.

De vijf deelnemende kinderdagverblijven hebben onder andere natuurlijk gras met bloemen aangelegd, de muren voorzien van het nodige groen, regenwaterreservoirs gemaakt en ook nestkastjes geïnstalleerd. “We kregen daarbij advies en hulp van vzw Apis Bruoc Sella en hebben ook een opleiding gevolgd”, vertelt Carine Coppin, de directrice van de Créche du Sacré- Cœur.

Alleen maar voordelen

De groene buitenruimtes zouden in het algemeen een positieve invloed hebben het welzijn van de kinderen. Zo blijkt bijvoorbeeld uit een Deens onderzoek dat mensen die tot de leeftijd van 10 jaar zijn opgegroeid in een omgeving waar veel groen aanwezig was, tot 55 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van mentale stoornissen.

Daarnaast zou de blootstelling aan zonlicht het ontstaan van bijziendheid vertragen. Kinderen die voornamelijk binnenshuis leven zijn ook vatbaarder voor obesitas en aandachtsstoornissen. En tot slot wordt in een buitenspeelruimte de immuniteit van jonge kinderen alleen maar sterker.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie