20200826 1719 ZOOM Ben Weyts

| Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs

Overleg over heropening scholen: 100 procent contactonderwijs of niet?

TG
© Belga
12/04/2021

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de vakbonden, de onderwijskoepels en virologen steken maandagochtend de koppen bijeen. Bedoeling is om te beslissen of en hoe de scholen opnieuw de deuren kunnen openen na de paasvakantie.

Toen het Overlegcomité op 24 maart een paaspauze afkondigde en de scholen een week vroeger de deuren moesten sluiten, werd er op het onderwijsoverleg beslist om in de week voor de paasvakantie niet in afstandsonderwijs te voorzien. Kleuterscholen mochten wel openblijven. Dat veroorzaakte echter veel deining, waardoor uiteindelijk ook heel wat kleuterscholen de deuren sloten.

Het voornemen was om op maandag 19 april alle scholen volledig te heropenen en 100 procent contactonderwijs te voorzien voor alle leerlingen. Dat is nog steeds de betrachting, zo viel voor het weekend te horen bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen, al wil de koepel ook de optie openhouden om deeltijds afstandsonderwijs en deeltijds onderwijs op de schoolbanken te voorzien.

Veel zal afhangen van de inschatting van de virologen aan de hand van de epidemiologische situatie. Vrijdag gaf viroloog Steven Van Gucht in een interview met Belga aan dat hij ervan uitgaat dat de scholen wel degelijk opnieuw de deuren zullen openen. "Er zal wel nog druk gepraat worden over welke maatregelen nog gevolgd zullen moeten worden en of we voor een volledige opening of voor een vorm van hybride onderwijs kiezen", aldus de viroloog, die maandag niet mee aan tafel schuift.

Behalve over de heropening van de scholen, zullen de violen ook gestemd worden over het verloop van het derde trimester en de mogelijkheden omtrent het organiseren van meerdaagse schooluitstappen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni