Poolster Kasterlinden

| De campus van BuSO-school Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem.

Plaatstekort in buitengewoon middelbaar onderwijs

Stefanie Nijs
© BRUZZ
03/09/2018

Op de eerste schooldag is bijna de helft van de middelbare scholen in Brussel volzet. In Anneessens-Funck, het Koninklijk Atheneum Ukkel en de nieuwe school Comenius zijn wel nog veel plaatsen vrij. LOP secundair vraagt ook aandacht voor de krapte in het buitengewoon onderwijs.

Voor het eerste jaar algemeen secundair zijn 20 van de 40 van de scholen in Brussel helemaal volzet, zo toont een overzicht op inschrijveninbrussel.be. In de andere twintig scholen zijn meestal nog slechts een handvol plaatsen vrij.

Alleen in het nieuwe Comeniusatheneum in Koekelberg en het Koninklijk Atheneum Ukkel kunnen opvallend veel leerlingen nog terecht. Respectievelijk 50 en 40 stoeltjes zijn daar nog beschikbaar.

Ukkel is te ver

“Een nieuwe school als Comenius moet haar naam nog maken, vandaar dat er nog zoveel plaatsen openstaan,” zegt Petrus Van den Cruyce van het LOP. Voor het Atheneum van Ukkel ziet Van den Cruyce niet meteen een verklaring.

“Maar Ukkel is natuurlijk niet waar het grootste plaatstekort zich situeert. Dat is eerder in het noordwesten van Brussel. En de verplaatsing van daaruit naar het zuidelijke Ukkel is niet evident.”

Lees verder onder de afbeelding.

brussel_secundair_onderwijs_940_667px_c_n_va.jpg

Wachten op vakantiegangers

Leerlingen die in het eerste jaar B starten, kunnen nog in 10 van de 13 scholen een plek vinden. In het Instituut Anneessens Funck in Brussel kan nog een tiental kinderen terecht. Bij veel scholen staat enkel de indicatie ‘nog plaats’, daar is het precieze aantal vrije plaatsen nog niet duidelijk.

“In die scholen moet eerst nog bekeken worden of bepaalde leerlingen uiteindelijk komen opdagen of niet. Sommigen schrijven zich in bij meerdere scholen en verwittigen niet wanneer ze hun kind toch naar een andere school sturen.”

“Andere leerlingen komen pas laat terug van een vakantie uit hun thuisland. Voor de precieze cijfers is het dus nog een paar dagen wachten,” zegt Van den Cruyce.

Krapte in BuSO

“Wat helaas onderbelicht blijft, is het plaatstekort in het buitengewoon secundair onderwijs,” benadrukt Van den Cruyce. “Voor kinderen met een vorm van autisme (ASS) is er gewoon te weinig plaats in Brussel. Dit jaar kunnen 7 kinderen nergens terecht, zij moeten naar een school buiten het gewest.”

“Het gaat weliswaar om veel minder leerlingen, maar de gevolgen zijn ingrijpender. De ouders moeten nu veel verder pendelen.”

Beide scholen, Kasterlinde in Sint-Agatha-Berchem en het Koninklijk Instituut in Sint-Lambrechts-Woluwe, moeten dringen hun capaciteit uitbreiden volgens Van den Cruyce. “We hopen dat dat volgend jaar al kan, maar dat is nog niet zeker."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , plaatstekort , secundair onderwijs , buitengewoon onderwijs , Petrus Van den Cruyce

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni