Koning Filip brengt zijn dochter, prinses Eléonore, op 2  september 2019 naar de lagere school van het Sint-Jan Berchmanscollege

| Prinses Eléonore aan de hand van koning Filip tijdens de eerste schooldag van het voorbije schooljaar.

Prinses Eléonore kan schoolloopbaan niet verderzetten op Sint-Jan Berchmans

© Belga
26/08/2020
Updated: 26/08/2020 09.19u

Na bijna dertig jaar zal er dit schooljaar geen lid van de koninklijke familie naar het Brusselse Sint-Jan Berchmanscollege gaan. Prinses Eléonore (12) heeft geen broer of zus meer op de school en kreeg na de aanmeldingsprocedure een andere school toegewezen. Dat is het Heilig-Hartcollege in Wezembeek-Oppem.

Eléonore begint op 1 september in het eerste middelbaar op het Heilig-Hartcollege in Wezembeek-Oppem. Ze was nochtans graag op het Sint-Jan Berchmanscollege in Brussel gebleven, waar ze haar lagere school had gevolgd. Maar haar ouders koning Filip en koningin Mathilde kregen te horen dat ze niet toegelaten wordt.

Bij de inschrijvingsprocedure werkt Sint-Jan Berchmans met criteria. Zo krijgen kinderen met een oudere broer en/of zus in het secundair voorrang. Eléonore valt daarvoor af. In tegenstelling tot wat De Standaard en Het Nieuwsblad schrijven, speelt de afstand tussen de school en de woonplaats daarbij geen rol.

"Afstand tussen school en woonplaats speelt enkel mee bij de inschrijvingen in het lager onderwijs. Bij de keuze voor een middelbare school is dat niet het geval," verduidelijkt Petrus Van den Cruyce, voorzitter van het Lokaal Overlegplatform (LOP). "Bij het toekennen van de plaatsen gelden er wel voorrangscriteria voor Nederlandstaligen en worden er plaatsen voorbehouden voor kansarme jongeren."

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd gesteld dat prinses Eléonore geweigerd werd omwille van de afstand tot de school. Dat klopt niet en werd intussen rechtgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , prinses Eléonore , eerste schooldag , Sint-Jan Berchmanscollege

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni