| Hogeschool ESCG in de Elsense Lakenweversstraat, in betere tijden

Privé-hogeschool legt de boeken neer: 164 studenten op straat

© BRUZZ
26/09/2018

De Ecole Supérieure de Communication et de Gestion, een Brusselse privé-hogeschool, heeft vorige vrijdag onverwacht de deuren gesloten. De school, die voornamelijk leerlingen van buiten de EU heeft, wijst met de vinger naar het visumbeleid van de Dienst Vreemdelingenzaken. 164 studenten staan op straat middenin een niet-erkende opleiding.

"België heeft de Ecole Supérieure de Communication et de Gestion vermoord": die dramatische zin staat bovenaan de website van die Franstalige hogeschool, die gevestigd is in de Lakenweversstraat in Elsene. “Daardoor moet ze haar onderwijsactiviteiten noodgedwongen schorsen.”

De privéschool, opgericht in 1995, zegt het slachtoffer te zijn van het beleid van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op het vlak van studentenvisa. De school richtte zich immers voornamelijk op studenten uit niet-EU-landen. Nu steeds minder leerlingen een visum krijgen, kan de school niet overleven, zegt woordvoerster Anne-Catherine Lahaye aan de RTBF. Volgens de school kreeg in 2002-2003 nog driekwart van de kandidaat-studenten een visum, terwijl dat in 2017-2018 daalde naar quasi nul. DVZ zou beslissingen motiveren door te wijzen op vergelijkbare studierichtingen in het land van origine van de student.

Onzeker lot

164 studenten die nog aan de hogeschool studeren, gaan een onzeker lot tegemoet. De ESCG zegt alles in het werk te stellen om voor hen een nieuwe school te vinden, zodat ze daar hun opleiding zouden kunnen verderzetten. Maar dat wordt moeilijk, want de opleidingen die de school aanbiedt, worden niet erkend door de Franse gemeenschap. Het risico dat de studenten van voren af aan moeten beginnen is dus niet denkbeeldig. Bovendien riskeren velen door de sluiting van hun school ook hun verblijfsvergunning te verliezen.

"De studenten zijn het slachtoffer van een netwerk van privéscholen die men te lang heeft laten functioneren zonder hun een strobreed in de weg te leggen"

Franstalige studentenfederatie

2.500 euro per studiejaar

De Franstalige studentenfederatie Fédération des Etudiants Francophones (FEF) vindt dat de 164 studenten die de ESCG nu in de kou laat staan, geholpen moeten worden. Zo niet zijn de studenten wellicht zowel hun studiejaren als hun geld kwijt. Studeren aan de ESCG kostte jaarlijks ongeveer 2.500 euro.

"Ze zijn slachtoffers van een netwerk van privéscholen die men te lang heeft laten functioneren zonder hun een strobreed in de weg te leggen”, zegt voorzitter Maxime Michiels aan de RTBF.

In 2017 voerde de FEF nog actie rond privé-hogescholen die niet-erkende diploma’s uitreiken. De FOD Economie onderzoekt in Brussel 52 niet-erkende hogeronderwijsinstellingen, die zich volgens de FEF ‘vaak specialiseren in marketing- en communicatieopleidingen’.

DVZ ontkent

De Dienst Vreemdelingenzaken ontkent dat het de studenten van de ESCG specifiek viseert, en zegt ieder dossier apart te beoordelen. Volgens DVZ bleef het aantal geweigerde studentenvisa in ons land de afgelopen zes jaar ook stabiel: telkens ongeveer 2.000, op 10.000 jaarlijkse aanvragen.

BRUZZ kon de hogeschool ESCG vooralsnog niet bereiken voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Onderwijs, Economie, ESCG, Ecole Supérieure de Communication et de Gestion, privéschool, hoger onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni