Scholen krijgen extra middelen voor Oekraïense kinderen

© Kevin Van Den Panhuyzen-BRUZZ
| Oekraïense vluchtelingen aan het voormalige onthaalcentrum

Het Vlaams Parlement heeft woensdag een reeks noodmaatregelen goedgekeurd waardoor het onderwijs kan inspelen op de instroom van Oekraïense vluchtelingen. Het decreet van Koen Daniëls (N-VA), Loes Vandromme (CD&V) en Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) voorziet onder meer in extra middelen voor gebouwen, modulaire units en personeel.

Naast opvang en huisvesting is onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen een grote uitdaging voor de Vlaamse regering. Om die uitdaging de baas te kunnen, sprak minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) voor de paasvakantie al met de meerderheidspartijen en het onderwijsveld af dat er een nooddecreet zou komen.

Zo werd er onder meer afgesproken dat scholen versneld extra middelen zullen krijgen voor de extra leerlingen die ze opvangen. Scholen krijgen ook extra middelen om hun capaciteit uit te breiden. Zo zal de Vlaamse regering bijvoorbeeld alle kosten voor tijdelijke modulaire units op zich nemen. Daarnaast krijgen scholen ook pedagogische handvaten aangereikt en krijgen de Centra voor Leerlingenbegeleing (CLB's) extra ondersteuning voor traumabegeleiding.

'Niet meer dan normaal'

Het Vlaams Parlement heeft nu het licht op groen gezet voor een nooddecreet met een eerste reeks onderwijsmaatregelen. "In de eerste plaats hebben we extra capaciteit in de scholen nodig. Dit decreet voorziet onder andere in extra middelen, zowel voor het huren van bestaande gebouwen en modulaire units als voor personeel," legt N-VA-parlementslid Koen Daniëls uit.

Volgens Loes Vandromme (CD&V) maakt het decreet "een nog flexibelere manier onderwijs mogelijk voor anderstalige nieuwkomers uit Oekraïne, zowel in het reguliere als in het volwassenenonderwijs."

Voor Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) is het "niet meer dan normaal" dat scholen extra middelen krijgen. "Als democratisch land moeten we vermijden dat kinderen die geconfronteerd worden met ongeziene agressie in hun thuisland, daarnaast ook getroffen worden in hun ontwikkelingsmogelijkheden," aldus De Gucht.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?