Scholengroep Brussel organiseert geen eindexamens dit jaar

© PhotoNews
| Studenten.

De 38 basisscholen en 17 secundaire scholen die tot de scholengroep Brussel behoren, zullen dit jaar geen eindexamens organiseren. Dat bevestigt het gemeenschapsonderwijs aan onze redactie.

“Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen”, zegt Karin Struys van de Scholengroep Brussel. “We hebben met een algemene consensus beslist dat onze scholen dit jaar geen eindexamens organiseren. Op die manier willen we maximaal inzetten op het lesgeven op maat. Leerlingen die al een achterstand hebben, mogen niet achtergelaten worden.”

Krijgt dan iedereen zomaar een A-attest op het einde van het jaar? “Neen, zo simpel is het niet. We gaan attesten toekennen op basis van permanente evaluatie. De scores die de leerlingen halen op de taken die ze nu thuis moeten maken, zullen verrekend worden met de rapporten die ze in de loop van het schooljaar gekregen hebben.”

Nooddecreet

De richtlijn van de scholengroep Brussel is dus duidelijk: geen eindexamens dit jaar. En aan die beslissing kan zelfs het departement onderwijs niet tornen. "Scholen mogen autonoom beslissen of ze al dan niet examens organiseren. Alleen staat in zowat alle schoolreglementen dat die examens ook effectief plaatsvinden. Daarom werkt het departement onderwijs nu met man en macht aan een nooddecreet. Dat moet alle scholen in staat stellen hun reglement in sneltempo aan te passen zodat ze geen examens moeten organiseren."

Zomerschool

De scholengroep Brussel denkt trouwens ook aan een zomerschool in de maand augustus voor leerlingen die een leerachterstand hebben opgelopen. "We zijn dat idee zeker genegen. Als we de leerlingen die het echt nodig hebben, de twee laatste weken van augustus naar de zomerklas kunnen sturen, begint iedereen op 1 september met gelijke kansen. Daar moeten we voor gaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?