patrimoine.brussels

| Het Athenée Royal d'Uccle I.

Drie jaar zonder les Nederlands heeft zware gevolgen voor Ukkelse studenten: geen diploma

JP
© BRUZZ
03/07/2024
Updated: 03/07/2024 18.13u

De leerlingen van het laatste jaar van het Athénée d'Uccle 1 mogen deze week niet met een diploma naar huis. De studenten hebben hun getuigschrift niet gehaald omdat ze jarenlang geen les Nederlands hebben gehad, vanwege een tekort aan leraren. Hun ouders willen een oplossing, maar die werd voorlopig nog niet gevonden. Directrice Marie Cayphas benadrukt bij BRUZZ dat het examen werd aangepast aan de realiteit van het schooltraject en rekening hield met het feit dat niet alle lessen konden worden gevolgd.

Het gaat volgens RTL, dat het nieuws uitbracht, om zo’n veertig leerlingen. Ze zullen deze week hun diploma nog niet kunnen ophalen. Onrechtvaardig, volgens sommige ouders: "Onze kinderen mogen niet gestraft worden vanwege dit lerarentekort, ze hebben ruim tweeënhalf jaar geen les gehad,” zegt één onder hen.

De leerlingen kunnen later deze zomer nog een herexamen doen, maar volgens de ouders is dat geen oplossing. Het is volgens hen onmogelijk om in zo'n korte tijd de nodige kennis op te doen of vaardigheden aan te leren. De afgelopen drie jaar heeft de groep nauwelijks Nederlandse les gehad. Begin dit jaar werd uiteindelijk een geschikte leraar gevonden, maar de lessen konden niet worden ingehaald.

Examen herkansen

“Meerdere leerlingen moeten inderdaad hun examen Nederlands opnieuw afleggen in de tweede zittijd,” bevestigt directrice Marie Cayphas aan BRUZZ. "Het examen Nederlands werd aangepast aan de realiteit van hun schooltraject, rekening houdend met het feit dat de leerlingen niet alle lessen hebben kunnen volgen. Maar desondanks bleken de resultaten voor een aantal van hen onvoldoende."

“Dit betekent niet dat ze hun jaar niet hebben gehaald, maar dat de klasraad, vanwege dit resultaat, dat onder de verwachtingen was, heeft besloten tot uitstel. Zo kunnen de leerlingen het examen opnieuw afleggen.”

De betrokken leerlingen krijgen een revisieboekje om hen te helpen hun kansen optimaal te benutten en te slagen voor hun examen van de tweede sessie, dat alleen zal gaan "over wat in juni niet goed is gegaan".

Afgelopen maandag heeft de directrice de ouders ontmoet om het een en ander te verduidelijken. Ze heeft hen ook uitgenodigd om de examenkopieën woensdag te komen bekijken. Voorlopig kunnen ouders niet in beroep gaan tegen de beslissing, omdat de beslissing nog niet definitief is. “Hiervoor moeten we eerst de beslissing van de deliberaties van augustus afwachten.”

Niet alleen in Ukkel problemen

Het tekort aan leerkrachten Nederlands in het Franstalig onderwijs is geen nieuw fenomeen. In 2022 kwam de Franse Gemeenschap daarom met extra maatregelen: zo kwam er extra financiële compensatie voor leerkrachten en de mogelijkheid om leerkrachten na de pensioengerechtigde te laten bijklussen.

Waarom die maatregelen niet voldoende bleken in Ukkel, wordt voorlopig niet duidelijk. Ondanks herhaaldelijke verzoeken hebben de schooldirectie en de inrichtende macht van de school - Wallonie-Bruxelles Enseignement - voorlopig nog niet gereageerd op de verzoeken van BRUZZ om uitleg te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Onderwijs , lerarentekort , leerkrachten , nederlandse les , eindexamens , athénée Uccle 1

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni