Sommige kleuterscholen blijven volgende week wél open

© PhotoNews
| Institut des Dames de Marie, Ecole du bonheur, in Sint-Lambrechts-Woluwe (archiefbeeld).

Het OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten) doet een warme oproep om, voor zover mogelijk, het kleuteronderwijs open te houden. Daarmee kiest de koepel van gemeentescholen voor een andere aanpak dan het Katholieke Onderwijs Vlaanderen en het GO!-onderwijs. Toch zijn er ook in het gemeenteonderwijs enkele kleuterklassen die sluiten, dit omdat dat aan Franstalige zijde ook gebeurt.

In navolging van de lagere en middelbare scholen gaan nu ook de kleuterscholen volgende week dicht. Aan Franstalige kant tenminste. Het Vlaamse onderwijsveld laat de keuze aan de scholen zelf.

Dat leidt in Brussel soms tot vreemde situaties. In de Woluwes blijven bijvoorbeeld niet alle kleuterscholen in het gemeenschapsonderwijs open. "De leerlingen delen hetzelfde gebouw en speelplaats met de Franstalige kinderen," klinkt het op het secretariaat van gemeenteschool Stokkel. "Om die reden hanteren we hetzelfde beleid als de Franstaligen. We organiseren wel een opvang in plaats van sluiting."

Sluiting

Het Franstalige onderwijsveld zat donderdag samen met minister Caroline Désir (PS). Daar is beslist dat ook de lessen in het kleuteronderwijs volgende week al zullen stoppen. Aan Nederlandstalige kant besloot Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) na overleg met de sector dat scholen zelf aan de ouders kunnen vragen om hun kleuters thuis te houden.

Eerder besliste GO!, in overleg met zijn scholengroepen, beslist om al zijn kleuterscholen volgende week te sluiten. Ook de raad van bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert haar kleuter- en basisscholen om volgende week ook de lessen in het kleuteronderwijs te schorsen.

Gemeenteonderwijs blijft open

De Onderwijsvereniging van steden en gemeenten (afgekort OVSG) - de derde koepelorganisatie voor onderwijs - roept directies en leerkrachten op om kleuterklassen zoveel mogelijk open te houden. "De beslissingen van de federale overheid kunnen op meerdere manieren uitgelegd worden," verklaart Patriek Delbaere, algemeen directeur van het OVSG. "Vanuit medisch perspectief blijven kinderen in een kleuterklas meer in dezelfde bubbel dan in de opvang."

Voor schepen van Onderwijs Molenbeek Jef Van Damme (one.brussels – Vooruit) was het duidelijk: als de OVSG adviseert om open te blijven, blijven de kleuterklassen open. Daarin speelt vooral het sociale aspect mee. "We willen ouders niet met probleem opzadelen als ze opleidingen volgen of werken. Daar komt nog bij dat niet allee kinderen thuis een kwaliteitsvolle plek hebben om de dag door te brengen."

Dat geluid klinkt ook bij directrice Tineke Debuyst van de Schaarbeekse gemeenteschool De Kriek, die open blijft. "Het is ons werk om scholing te voorzien."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?