Stormloop voor nieuwe basisschool in Schaarbeek

© Ivan Put
| Tussen de speelplaats van de Franstaligen en die van de Nederlandstaligen staat een hek van 80 centimeter hoog.

De nieuwe gemeentelijke basisscholen op de Schaarbeekse Van Oostsite worden woensdag officieel ingehuldigd. De Nederlandstalige school Paviljoen opent de deuren in september, en zal in eerste instantie plaats bieden aan 125 kleuters en kinderen uit het eerste leerjaar. Tweehonderd andere kinderen wilden er ook schoollopen, maar moesten geweigerd worden.

De Nederlandstalige school Paviljoen, met ingang aan de Navez­straat 59, heeft een totale capaciteit van 220 kinderen. Met Sven Moens, die eerder de basisschool Sint-Joost-aan-Zee leidde, kan de school bogen op een ervaren directeur.

In de nieuwe Franstalige school Magritte, met ingang om de hoek aan de Van Ooststraat 46, namen de leerlingen van gemeenteschool 14 al op 7 mei hun intrek. Hun gebouwen zijn dermate afgeleefd dat een snelle verhuizing zich opdrong. Komend schooljaar wordt de capaciteit nog opgetrokken: in totaal zullen 660 leerlingen er terechtkunnen.

Paviljoen stelt in september de kleuterklasjes en het eerste leerjaar open, in totaal 125 plaatsen. "We moesten wel meteen zowat tweehonderd kinderen weigeren", zegt Schaarbeeks schepen voor Nederlandstalig Onderwijs, Adelheid Byttebier (Groen).

Bouwplannen voor de nieuwe school werden immers al lang geleden gemaakt, toen de scholennood nog niet zo nijpend was. Soms worden ingeschreven leerlingen toch van de lijst geschrapt, als ze bijvoorbeeld ook elders binnenraakten. Daardoor blijven - enkel in het derde kleuterklasje en het eerste leerjaar - nu toch nog telkens drie of vier plaatsjes over, meldt Byttebier. Die worden net zoals in scholen elders in Brussel donderdag (31 mei) opengesteld.

Berlijnse muur

Klassen ontdubbelen is geen optie, omdat de rest van de lokalen al meteen ingezet wordt. De lagereschoolkinderen van de andere Nederlandstalige gemeenteschool, de Kriek, nemen er de komende twee jaar hun intrek tot de nieuwbouw van hun eigen school af is.

Zoals BRUZZ al eerder berichtte, wordt de speelplaats op de Van Oostsite in een Frans- en Nederlandstalig deel opgesplitst. Het hek blijkt uiteindelijk tachtig centimeter hoog, en is gemaakt van tralies die het zicht op de ‘overkant’ niet belemmeren. Maar volgens bevoegd schepen Byttebier overleggen de twee kersverse directeurs over een oplossing om ‘de Berlijnse muur’ toch te kunnen doorklieven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?