Taalkennis Nederlands kleuters: Dalle niet gewonnen voor strengere aanpak ouders

© Belga
17/01/2023
Updated: 17/01/2023 14.13u

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) lijkt niet gewonnen voor de plannen van zijn collega van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om in te grijpen bij ouders wiens kinderen slecht scoren op taalkennis Nederlands. "Wie straffen oplegt, zal de (oefen)kansen van kinderen eerder verkleinen dan vergroten. Dat is niet in het belang van het kind", zegt minister Dalle in een reactie.

Uit de Taalscreening bij kleuters van vijf jaar in de derde kleuterklas, blijkt dat 14 procent van hen nood heeft aan extra taalondersteuning. Vooral in grote steden en in scholen met veel kinderen met een andere thuistaal scoren kinderen minder goed. Vlaams minister Weyts wil ouders stimuleren met positieve maatregelen, maar is ook voorstander van repressieve maatregelen. "We moeten nadenken over mogelijkheden om in te grijpen wanneer ouders manifest de ouderlijke verantwoordelijkheid ontlopen, bijvoorbeeld over ingrijpen in het groeipakket of in premies van de overheid", zegt Weyts.

'Niet in het belang van het kind'

"We moeten ouders en kinderen stimuleren om goed Nederlands te leren, bijvoorbeeld door drempels naar het vrijetijdsaanbod te verlagen", reageert Vlaams minister Dalle dinsdag. "Financieel sanctioneren is niet in het belang van kinderen en zal hen niet meer kansen geven om Nederlands te leren. Wie straffen oplegt, verkleint die kansen eerder dan die te vergroten. Dat is niet in het belang van het kind."

Een gelijkaardig geluid bij coalitiepartner Open VLD. "Thuis spreek je hoe je wil, zeg je wat je wil in de taal die jij kiest", zegt Vlaams parlementslid Gwendlyn Rutten op Twitter. "Ik pas voor een samenleving die boetes geeft als moeders/vaders met hun kinderen een taal spreken die de staat niet bevalt. Nederlands is belangrijk, vrijheid ook."

Ook oppositiepartij Groen is geen voorstander van repressieve maatregelen. "Elk kind in dit land heeft recht op kindergeld. De minister hoort daar geen eigen voorwaarden voor te gaan verzinnen", zegt Groen-covoorzitster Nadia Naji. Volgens Naji ontloopt de minister zijn verantwoordelijkheid en schuift hij de gevolgen daarvan af op de ouders. "In plaats van de nodige steun te voorzien voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, zoekt de minister nu een stok om de ouders te slaan. Ongehoord."

"Minister Weyts zou beter de problemen aanpakken, in plaats van elk jaar opnieuw met de vinger te wijzen", reageert Hannelore Goeman, Vlaams fractieleider voor Vooruit. "Het is de taak van de Vlaamse regering om te zorgen voor een sterk taalbeleid dat elk kind alle kansen geeft om onze taal goed te leren, ook als ze die thuis niet horen. Geef leerkrachten bijvoorbeeld meer tijd en middelen om Nederlands te oefenen in de klas. Ik verwacht meer sérieux van minister Weyts dan dit."

Vlaams Belang is wel voorstander van een repressieve aanpak. Zo pleit de partij ervoor om "sociale voordelen en uitkeringen te ontnemen bij onwil van ouders die weigeren inspanningen te doen om het Nederlands onder de knie te krijgen". Vlaams Parlementslid Jan Laeremans (Vlaams Belang) vindt dat er ingegrepen moet worden en kondigt aan minister van Onderwijs Weyts hierover te zullen ondervragen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni