Topchefs op school voor Dag van de Volle Brooddoos

© Belga
05/06/2023
Updated: 05/06/2023 18.43u

Kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano organiseert maandag de eerste editie van de Dag van de Volle Brooddoos. Verschillende gekende chefs gaan langs in Vlaamse en Brusselse scholen om ervoor te zorgen dat alle kinderen een gezonde maaltijd voorgeschoteld krijgen.

In Brussel gaat Jonge chef van het Jaar van Michelin Ruben Christiaens samen met Stichting Pelicano langs bij GO! basisschool De Muziekladder in Schaarbeek.

Sterrenchef David Bertolozzi, Viskok van het jaar Baptiste Tieberghien, foodblogger Isabelle Uselli en chef-instructeur Charlotte Saesen bezoeken scholen in Vlaanderen.

Ze wordt er 's middags een volle en vooral gezonde brooddoos voor elke scholier voorzien om de aandacht te vestigen op de problematiek van de lege of ongezonde brooddozen. "We willen vooral het stigma van de lege brooddoos weghalen. Het is zeer zichtbaar teken van armoede", zegt Christiaan Hoorne, algemeen directeur van Stichting Pelicano.

Kwart van de leerlingen met honger op school

De problematiek van lege brooddozen is al langer gekend maar er bestaan zeer weinig cijfers over. Volgens armoede- en leeflooncijfers zou naar schatting een kwart van de kinderen met honger op school zitten. Door de energiecrisis en de hoge voedselprijzen is het probleem alleen maar groter geworden.

De actie vindt bewust een maand voor het einde van het schooljaar plaats. "We hopen met de Dag van de Volle Brooddoos het thema nog eens op de agenda te zetten. We mogen het niet uit het oog verliezen, want niet alleen op school hebben kinderen in armoede een lege brooddoos", zegt Hoorne.

"Gezonde en evenwichtige voeding is cruciaal voor kinderen. Kinderen die te weinig of ongezond eten, lopen op termijn een leerachterstand op, blijkt uit een studie van de universiteit van Georgetown." Stichting Pelicano droomt ervan om de actie in de volgende jaren breder uit te rollen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni