UZ Brussel breidt onderwijsaanbod voor zieke kinderen uit

Het Universitair Ziekenhuis Brussel breidt dit schooljaar het aanbod secundair onderwijs uit en zorgt ervoor dat jongeren die in het KidZ Health Castle - het kinderziekenhuis van het UZ - gehospitaliseerd zijn, terecht kunnen in de ziekenhuisschool. Vanaf 2 september zijn er drie extra vakleerkrachten aan de slag in de ziekenhuisschool.

Tot vorig schooljaar konden zieke kinderen bij hun schoolwerk al rekenen op de hulp van de pedagogen van De Appeltuin en het aanbod van Bednet. Met de komst van de ziekenhuisschool breidt het UZ Brussel specifiek het onderwijsaanbod uit voor jongeren van 12 jaar en ouder. De uitbreiding komt er dankzij nieuw vrijgemaakte middelen van de Vlaamse regering.

"Weten dat je geen leerachterstand opbouwt tijdens een langdurige opname in het ziekenhuis, werkt voor veel kinderen en ouders geruststellend", vertelt Sandra Surdiacourt, coördinator recreatie in De Appeltuin van het KidZ Health Castle. "Genezen staat natuurlijk altijd op de eerste plaats. Maar als het voor de kinderen lukt, en het behandelingsteam laat het toe, dan kunnen ze tot vijf uur per week lesvolgen. We focussen daarbij vooral op de hoofdvakken en op de voorbereiding van toetsen of examens. Dat zorgt voor een vlottere terugkeer naar school."

Kinderen met infectiegevaar krijgen individueel les in hun kamer. De andere kinderen krijgen les in de lokalen van De Appeltuin en in de speel-, recreatie- en leerruimtes. Als Nederlandstalig ziekenhuis biedt de ziekenhuisschool van het UZ Brussel het onderwijsaanbod aan vanuit het Nederlandstalig onderwijs. Al worden Franstalige kinderen ook zoveel mogelijk ondersteund bij het schoolwerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?