ZOOM COMENIUSSCHOOL BRUZZ ACTUA 1628

| Op Campus Comenius zal immersieonderwijs worden aangeboden.

Vanaf volgend schooljaar vier Brusselse immersiescholen

TRO
© BRUZZ
17/05/2019

Het aantal Nederlandstalige immersiescholen in Brussel verdubbelt met ingang van het volgende schooljaar. Verschillende vakken op die scholen worden dan in het Frans, Engels of Duits gegeven.

Vanaf 2014 is het voor secundaire scholen van de Vlaamse Gemeenschap mogelijk om immersieonderwijs aan te bieden, officieel CLIL genoemd: ‘Content and Language Integrated Learning’. Scholen die CLIL invoeren, verbinden zich ertoe bepaalde niet-taalvakken zoals aardrijkskunde of geschiedenis in een andere taal dan de moedertaal te geven. In het Vlaams onderwijs betekent dat Frans, Duits of Engels.

“Een sterke taalvaardigheid en talenkennis zijn pluspunten voor jongeren op de arbeidsmarkt of als ze verder studeren”, vertelt Vlaams minster van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). “Vakken in een andere taal geven, draagt hier zeker toe bij. Het is dan ook positief dat er jaar na jaar scholen bij komen met een CLIL-traject en er meer kwaliteitsvol meertalig onderwijs aangeboden wordt.”

Scholen kunnen slechts maximum 20 procent van de totale lestijd vakken in een vreemde taal aanbieden (de lessen Frans, Duits of Engels niet inbegrepen). In het Franstalig onderwijs is er niet zo'n maximum.

Het initiatief om CLIL-vakken aan te bieden gaat uit van de scholen zelf, die zich bij de Vlaamse Overheid kunnen aanmelden. Die bepaalt vervolgens of een school aan de gestelde eisen voldoet.

Jaarlijkse toename

Vanaf het moment dat die mogelijkheid werd ingevoerd, hebben steeds meer scholen zich aangemeld. In het Brussels Gewest was het Meertalig Atheneum Woluwe er vanaf het begin bij. Vanaf 2016 bood ook het GO! Etterbeek CLIL-vakken aan. Vanaf komend jaar zal het ook mogelijk zijn om CLIL-vakken te volgen op de nieuwe Campus Comenius in Koekelberg en het Atheneum GO for Business in Molenbeek.

Vanaf volgend jaar zijn er in heel het Vlaamse onderwijs 123 scholen die CLIL-vakken aanbieden. Jaarlijks komen er zo’n twintig nieuwe scholen bij.

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Meertaligheid, CLIL, immersieonderwijs, meertalig onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni