Leerkracht YassineSenhadji BRUZZ ACTUA 1651

| Yassine Senhadji, leerkracht Nederlands in een beroepsschool in Etterbeek.

Interview

Yassine Senhadji, leerkracht Nederlands: 'Sommige klassen kregen al een jaar geen les'

Sara De Sloover
© BRUZZ
28/02/2019

Socioloog Yassine Senhadji (25) is één van de 26 Nederlandstaligen die dit schooljaar via de organisatie Teach for Belgium in een Brusselse Franstalige school les geven, in zijn geval Nederlands in een technische en beroepsschool in Etterbeek. “Toen ik twee jaar geleden solliciteerde, was de school superblij, het was alsof ze goud in handen had."

“Ik ben geboren en getogen in Brussel, en ging zelf naar het Nederlandstalig onderwijs. Ik heb altijd al graag met jongeren gewerkt, al tijdens mijn studies sociologie gaf ik bijlessen.”

"De organisatie Teach for Belgium organiseert zomercursussen voor wie naar het onderwijs wil overstappen, maar geen lerarendiploma heeft, en hangt daar een tweejarig ‘moreel contract’ aan vast. “Ze werkt vooral met ‘moeilijke’ scholen, meestal in kansarme buurten.”

“Het meest opvallende bij mijn leerlingen is hun leerachterstand"

Yassine Senhadji, leerkracht Nederlands in Etterbeek

Leerkracht YassineSenhadji BRUZZ ACTUA 1651

“Toen ik twee jaar geleden solliciteerde, was de school superblij, het was alsof ze goud in handen had. De directie was al sinds het begin van het schooljaar op zoek naar een nieuwe leerkracht Nederlands."

"Sommige leerlingen hadden vanaf oktober tot juni geen les gehad. Dat geldt niet alleen voor het vak Nederlands: één klas had zelfs geen docent voor een derde van haar totale lessenpakket. Al die tijd brachten ze in de studie door.”

“Het meest opvallende bij mijn leerlingen is hun leerachterstand. Vaak zijn ze in het vierde middelbaar al twee keer blijven zitten. Eindtermen zijn er niet, het programma en lessenplan zijn lang niet zo concreet als in het Nederlandstalig onderwijs.”

“Voor komend schooljaar heb ik verschillende opties: ik kan blijven doen wat ik nu doe, ik kan humane wetenschappen onderwijzen in het Nederlandstalig onderwijs, of zelfs in het Franstalig onderwijs. Als ik in een school van de Vlaamse Gemeenschap zou lesgeven, zou ik meer verdienen. De barema’s liggen er hoger.”

Meertaligheid

Brussel is officieel een tweetalige stad, maar als internationale hoofdstad worden er nog honderden andere talen gesproken. BRUZZ volgt voor je op hoe inwoners en instanties daarmee omgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Onderwijs, Meertaligheid, leerkrachtentekort, Franstalig onderwijs, Yassine Senhadji

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni