Maria Assumptalyceum in Laken.

VDAB en Katholiek Onderwijs slaan handen in elkaar om lerarentekort aan te pakken

© Belga
14/02/2022
Updated: 14/02/2022 14.28u

Om de doorstroom van werkzoekenden naar het onderwijs te vergroten en vacatures sneller ingevuld te krijgen, slaan de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB en onderwijskoepel Katholiek Onderwijs Vlaanderen de handen in elkaar. Ze ondertekenden vandaag samen met Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) een samenwerkingsovereenkomst in het Maria Assumptalyceum in Laken.

De VDAB werkt al op verschillende vlakken samen met het onderwijsveld, maar nu is dat dus ook geformaliseerd in een samenwerkingsakkoord. Zo delen ze al opleidingsinfrastructuur, ontwikkelt de VDAB digitaal materiaal dat scholen kunnen gebruiken en stelt de dienst arbeidsmarktinformatie ter beschikking zodat scholen gericht hun leerlingen kunnen informeren en hun onderwijsaanbod kunnen uitbouwen.

De samenwerking kan nog verbeterd worden om het lerarentekort aan te pakken, klinkt het. "We moeten scholen nog altijd oproepen om vacatures door te geven aan de VDAB," verklaart Lieven Boeve, directeur-generaal Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Hij ziet een belangrijke rol voor de arbeidsbemiddelingsdienst. Die kan leerkrachten opsporen die het onderwijs dreigen te verlaten en hen begeleiden naar bijvoorbeeld een andere school. "De VDAB kan een partner zijn om uitstroom in het onderwijs te vermijden," klinkt het.

"Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen in het onderwijs een groot maatschappelijk verschil kunnen maken voor mensen die aan het begin staan van hun carrière." 

Wim Adriaens, VDAB

Ook kan de VDAB helpen om zij-instromers aan te trekken, via bijvoorbeeld het aanbieden van opleidingen. "Goede leerkrachten zijn gegeerd in veel andere sectoren," vult Wim Adriaens, gedelegeerd bestuurder VDAB, aan. "Het is belangrijk om te benadrukken dat mensen in het onderwijs een groot maatschappelijk verschil kunnen maken voor mensen die aan het begin staan van hun carrière." Via VDAB zijn er vorig jaar in totaal meer dan 1.400 cursisten een opleiding onderwijs gestart.

Liefde tussen werk en onderwijs

Minister van Werk Hilde Crevits is tevreden dat de banden formeel worden versterkt. "We kampen al jaren met een groot lerarentekort en tegelijkertijd staat de hele arbeidsmarkt in brand," verklaart ze. "Dit 'valentijnsakkoord' moet de liefde tussen werk en onderwijs benadrukken. Het mag echter geen kalverliefde zijn, maar het moet een duurzame relatie worden."

Het samenwerkingsakkoord loopt tot december 2024. Andere doelstellingen die in de overeenkomst zijn opgenomen zijn onder meer om het aantal leerlingen dat zonder diploma het onderwijs verlaat te beperken, voldoende en competent onderwijspersoneel te garanderen, mensen te motiveren om levenslang te leren en de zin voor techniek, innovatie en technologie te stimuleren.

De focus ligt niet alleen op wie vandaag op de schoolbanken zit, maar ook op andere werkzoekenden. Daarvoor werkt de VDAB samen met de Centra voor Volwassenenonderwijs. Bedoeling is om alle werkzoekenden te helpen een duurzame loopbaan uit te bouwen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Laken, Onderwijs, VDAB, Hilde Crevits, Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni