| De Erasmushogeschool aan het Bloemenhofplein.

Verkorte lerarenopleidingen voor zij-instromers zitten in de lift

© BRUZZ
12/09/2023

Zowel de verkorte versie van de educatieve bachelor Lager Onderwijs als die van de opleiding Secundair Onderwijs is aan een opmars bezig bij de Erasmushogeschool in Brussel. "Zij-instromers vinden steeds meer de weg naar een lerarenopleiding."

Het verkort traject van de educatieve opleidingen werd ontwikkeld om zij-instromers, werknemers uit de privésector, aan te trekken die al een diploma hebben. Op die manier kunnen ze een lerarenopleiding al op één of twee jaar afronden.

Bij het verkort traject van de educatieve bachelor Lager Onderwijs, een samenwerking met de scholengroepen Brussel, SCOOP (Vilvoorde) en UNIK (Asse), gaat het om een verdriedubbeling. In de opleiding volgen actieve leerkrachten tegelijk les aan de Brusselse hogeschool. De cijfers zijn nog niet definitief.

Secundair onderwijs

Bij de verkorte educatieve bachelor Secundair Onderwijs valt dan weer een stijging met 39 procent op te tekenen, laat de Erasmushogeschool weten.

Ook bij de verkorte educatieve graduaatsopleiding (meer praktijkgericht dan een professionele bachelor) Secundair Onderwijs, dat zich richt op zij-instromers met een vakspecialisatie, noteert de hogeschool een groei van 22 procent. “We stellen voorlopig weliswaar een daling vast bij de dagopleiding Secundair Onderwijs, maar zij-instromers vinden steeds meer de weg naar een lerarenopleiding.”

Verder telt ook de educatieve bachelor Kleuteronderwijs 14 procent meer studenten.

Stijgers

Het merendeel van de graduaats- en bacheloropleidingen aan de Erasmushogeschool noteert overigens cijfers in het groen.

De sterkste stijgers zijn Organisatie & Management (+64 procent), Voedings- & Dieetkunde (+64 procent) mede dankzij de nieuwe richting van sportdiëtist, Verpleegkunde (+46 procent), Journalistiek (+37 procent), Toegepaste Informatica (+30 procent), Biomedische Laboratoriumtechnologie (+28 procent) en Vroedkunde (+26 procent).

"Bij de graduaten, die in totaal bijna verdubbelen qua instroom, zijn de sterkste stijgers Marketing- & Communicatiesupport en Winkelmanagement. De volledig nieuwe graduaten Sociaal-Cultureel Werk en met name Podium & Eventtechnieken schieten eveneens uit de startblokken."

In totaal mag de Eramushogeschool 27 procent meer nieuwe generatiestudenten (studenten die zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs) en niet-generatiestudenten (studenten die al een eerdere opleiding achter de rug hebben) verwelkomen vanaf volgende week maandag. "Tellen we ook de hogerejaars mee, dan komt de stijging momenteel op 22 procent."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni