VGC gaat binnenklimaat van Brusselse crèches verbeteren

© elke van oost
| Vooral kinderen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen hebben last van luchtverontreiniging.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie lanceert een openbare aanbesteding om een professionele partner te vinden die het binnenklimaat in de Brusselse crèches kan verbeteren. Dat maakt Brussels staatssecretaris en VGC-collegelid bevoegd voor Gezin Bianca Debaets (CD&V) bekend in een persbericht.

In een slecht geventileerde ruimte kan de hoeveelheid luchtverontreiniging of vocht in huis zodanig oplopen dat het tot gezondheidsklachten kan leiden. Vooral kinderen met astma of aandoeningen aan de luchtwegen zijn hier vatbaar voor, maar ook verontreinigende stoffen in het kinderdagverblijven kunnen nare effecten zoals hoofdpijn en allergieën veroorzaken bij peuters en verzorgsters. Bovendien bevinden baby's en peuters zich in hun tijd in de crèche een cruciale fase in hun fysieke en mentale ontwikkeling.

"We weten dat baby's en peuters extra kwetsbaar zijn voor luchtverontreiniging. Daarom gaan we nu ook het binnenklimaat in onze crèches aanpakken. Kleine kinderen brengen immers veel tijd binnen door," vertelt VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V).

Via de openbare aanbesteding wil de VGC komen tot een beter binnenklimaat in de crèches. Eind 2018 moet de zoektocht naar een partner leiden tot de eerste resultaten. De crèches worden nadien door middel van workshops en nuttige tips aangemoedigd om zelf maatregelen te nemen om het binnenklimaat in hun lokalen te verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?