VGC organiseert ook dit jaar open Zomerscholen

© Saskia Vanderstichele
| De VGC-Zomerscholen zijn er voor die leerlingen die dit extra aanbod écht nodig hebben.

Naast de bestaande Talen-t-Boost voor anderstalige nieuwkomers organiseert de Vlaamse Gemeenschapscommissie dit jaar ook open Zomerscholen in het Brussels Gewest. Met dit initiatief wil de VGC leerlingen een extra duwtje in de rug geven, zodat ze in september weer vol goede moed aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen.

De VGC-Zomerscholen zijn er voor die leerlingen die dit extra aanbod écht nodig hebben: Brusselse leerlingen met een leervertraging die niet tijdens de schooltijd kan geremedieerd worden én waarbij een intensieve begeleiding van twee weken resultaten kan opleveren.

De VGC-Zomerscholen worden georganiseerd van 5 tot 9 en van 12 tot 16 juli op 4 locaties in Brussel: Onderwijscentrum Brussel, Campus Comenius Koekelberg en Campus Kompas Schaarbeek voor het lager onderwijs, en Campus in de Picardstraat Sint-Jans-Molenbeek voor het secundair onderwijs.

Plaats voor 100 leerlingen

De invulling van de VGC-zomerscholen is afgestemd op de noden van leerlingen die niet terechtkunnen bij een schoolgebonden aanbod. De VGC-Zomerscholen bieden plaats aan 60 leerlingen uit de eerste graad van het lager onderwijs en 40 leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs.

Tijdens de Zomerscholen krijgen de leerlingen elke voormiddag een onderwijskundig aanbod, gericht op Nederlands, wiskunde, wetenschappen, technologie en STEM. De namiddag staat open voor het verrijkingsaanbod: een divers pakket dat voorbereid wordt voor de verschillende locaties en waarvoor samengewerkt wordt met partners als Jeugd en Muziek, Kamo, Gluon of Databuzz.

De VGC ondersteunt de Zomerscholen zowel inhoudelijk als praktisch: ze verzorgt de communicatie naar de ouders, zet een centrale helpdesk op voor vragen van scholen, ouders en leerlingen, en levert via het Onderwijscentrum Brussel (OCB) inhoudelijke ondersteuning. Naast de inzet van het OCB trekt de VGC voor de organisatie van deze Zomerscholen ook nog eens 50.000 euro uit.

De VGC organiseert op 23 juni een opstartmoment voor alle initiatiefnemers. In september volgt dan een gezamenlijk evaluatiemoment om terug te blikken, te evalueren en vooruit te zien.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?