28 augustus 2023: de eerste schooldag in het Franstalig onderwijs, ook in Brussel
© PhotoNews | Schooldag in Brussel (archiefbeeld).

VGC stelt 740.000 euro ter beschikking van Brusselse scholen voor educatieve activiteiten

© Belga
06/12/2023

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft op initiatief van collegelid Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs, 740.000 euro voorzien voor Brusselse scholen om extra educatieve activiteiten te voorzien. Dat gebeurt in het kader van de 'Klas in Actie'-subsidie, waar 167 Nederlandstalige scholen een beroep op hebben gedaan.

Op die manier wil de VGC basisscholen en secundaire scholen in Brussel ondersteunen om de handen in elkaar te slaan met organisaties om bijkomstige leeropportuniteiten en activiteiten te voorzien binnen de lesuren.

De 'Klas-in-Actie'-subsidie van de VGC werd in leven geroepen voor activiteiten binnen de thema's studiekeuze, burgerschapseducatie, mediawijsheid, ondernemerschap, STE(A)M, milieueducatie, cultuureducatie en sporteducatie. Ook het stimuleren van taal vormt een belangrijke rode draad binnen de filosofie achter de subsidie.

De activiteiten moeten plaatsvinden op het grondgebied van het Brussels Gewest, al wordt voor meerdaagse uitstappen een oogje dichtgeknepen. Daartoe worden bijvoorbeeld ook de bos- en zeeklassen op school gerekend, die op die manier betaalbaar gehouden kunnen worden voor ouders en leerlingen. Dit bovenop de middelen die de VGC reeds voorziet om kwetsbare leerlingen en hun ouders te ondersteunen in het dragen van schoolkosten.

"Met de 740.000 euro die we dit schooljaar investeren voor de educatieve activiteiten, versterken we het pedagogisch aanbod van de scholen en het netwerk van Nederlandstalige organisaties die deze thema's aanbieden", zegt collegelid Gatz. "Voor de leerlingen betekent dit dat ze nog meer kunnen deelnemen aan inspirerende activiteiten op school en daarbuiten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs, VGC, VGC onderwijs, Sven Gatz

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie