VGC versterkt taalondersteuning Brusselse studenten

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De Hogeschool Odisee van de KU Leuven aan de Stormstraat in Brussel-centrum.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert 200.000 euro in projecten die taalondersteuning bieden aan studenten van de Erasmushogeschool Brussel (EhB) en Odisee. De projecten maken kwetsbare studenten in de graduaats- en lerarenopleidingen taalvaardiger en zorgen voor meertalige studenten die klaar zijn voor het Brusselse werkveld.

Met de subsidie kunnen de taalondersteuningsprojecten bij Odisee en EhB, die begin 2020 werden opgestart, ook volgend academiejaar voortgezet worden.

"Om de studenten meertalig te laten afstuderen, heeft de taalondersteuning aandacht voor het Nederlands, alsook voor het Frans en Engels. Zo worden ze nog beter voorbereid op de Brusselse arbeidsmarkt, waar meertaligheid een must is", licht Sven Gatz, Brussels minister voor Meertaligheid en Nederlandstalig Onderwijs, toe.

Naast de taalondersteuning op maat voor individuele studenten, wordt ook werk gemaakt van een digitaal platform waar studenten op hun eigen tempo aan zelfstudie kunnen doen. Er worden ook groepstrajecten georganiseerd, waar studenten samen begeleid worden rond bepaalde taalthema's. Als de campussen deze herfst weer tot leven komen, organiseren de hogescholen laagdrempelige activiteiten waar de studenten hun mondelinge taalvaardigheid kunnen oefenen.

Daarnaast werken de hogescholen aan de professionalisering van de docenten. In overleg met de opleidingshoofden wordt bekeken hoe de taalondersteuning zo goed mogelijk aan kan sluiten bij de vakken en het curriculum. Het lesmateriaal wordt bekeken en bijgestuurd en er worden workshops georganiseerd voor docenten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?