Voorzitter VGC-raad Fouad Ahidar: 'Brussel heeft recht op respect'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 10 en zondag 11 juli 2021

De Vlaamse feestdag zou de Vlaamse feestdag niet zijn zonder receptie in de spiegelzaal van het Brussels parlement. De voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Fouad Ahidar, gaf er een speech over de toekomstige uitdagingen van de Nederlandstalige Brusselaar. Aan BRUZZ lichtte hij voordien al een tipje van de sluier op.

"Ik zal het eerst en vooral hebben over de band tussen Brussel en Vlaanderen", vertelde Ahidar aan reporter Carl. "Die moeten we blijven versterken. Daarnaast moet er steeds respect blijven voor de Brusselaar en vooral voor de Vlaamse Brusselaar, ook wanneer er een staatshervorming komt."

De VGC-voorzitter was naar eigen zeggen ontzettend blij dat de 11 juli-viering dit jaar kon plaatsvinden. "De mensen snakken naar zo’n evenementen, dat merk je. Toch moeten we ook hier de regels blijven respecteren: iedereen blijft aan de eigen tafels."

In zijn speech sprak Ahidar over de verschillende uitdagingen voor de Brusselaars. "Ten eerste merken we dat de Brusselaar dolgraag een band met de Nederlandstalige gemeenschap wil behouden. Als we morgen tien Nederlandstalige scholen zouden creëren, dan zitten die meteen vol. Daar moeten we aan denken, willen we de Vlaamse Brusselaar hier houden." Tenslotte stelde Ahidar ook dat armoede en eenzaamheid twee dringend aan te pakken problemen zijn in Brussel.

Bekijk en beluister hieronder de volledige speech.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?