'Vier op vijf Brusselse lagere scholen staken woensdag'

Woensdag organiseren de vier Vlaamse onderwijsvakbonden ACOD Onderwijs, COV, COC en VSOA een staking binnen het onderwijs. Vooral in het basisonderwijs zal de staking voelbaar zijn. "In Brussel zal er in tachtig procent van de lagere scholen gestaakt worden."

Net als in Vlaanderen is de stakingsbereidheid het grootst binnen het basisonderwijs. "Omdat de noden in het basisonderwijs groter zijn", zegt regiosecretaris van ACOD Onderwijs Frederique Dupont aan BRUZZ. "De werkdruk is te groot", voegt Marc Borremans van ACOD Onderwijs toe.

"Aanvankelijk was er de bereidheid om te staken binnen vijftig procent van de basisscholen in Brussel", aldus Dupont. "Na het voeren van campagnes is die stakingsbereidheid toegenomen. Binnen 75 tot 80 procent van de Brusselse basisscholen zal er gestaakt worden. Er zijn zelfs schooldirecteurs die zich aanmelden als staker, uit solidariteit en om alles in goede banen te leiden."

In principe blijven de scholen wel open en voorzien ze opvang. "In de stedelijke en gemeentelijke scholen wordt die opvang voorzien door het gemeentepersoneel dat niet staakt." Minstens één gemeentelijke basisschool, Windekind in Molenbeek, blijft woensdag wel dicht.

Secundair en hoger onderwijs

In het secundair onderwijs wordt de staking wellicht minder voelbaar. Binnen het hoger onderwijs is de stakingsbereidheid ook lager. ACOD Onderwijs houdt wel een stakingspiket aan de VUB.

"De onderwijsinstellingen streven naar steeds meer studenten met hetzelfde budget", aldus Borremans. "Dat is onhoudbaar in het hoger onderwijs."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?