Voor 543 kinderen voorlopig nog geen plek op middelbare school

© PhotoNews

76 procent van de kinderen die zich aanmeldden voor een plaats in één van de 31 Nederlandstalige Brusselse secundaire scholen, heeft een plek op een middelbare school toegewezen gekregen. 60 procent van de aangemelde kinderen kreeg zijn of haar eerste schoolkeuze. 543 kinderen kregen voorlopig nog geen school toegewezen. Er blijven op dit moment nog 108 vrije plaatsen over.

In maart en april meldden 2.253 kinderen zich voor een plaats aan in één van de 31 Nederlandstalige Brusselse secundaire scholen die deelnemen aan de aanmeldingsprocedure. Dat is meteen het hoogste aantal aanmeldingen tot op heden, meldt Petrus Van den Cruyce, voorzitter van het Brusselse Lokaal Overlegplatform voor het secunadair onderwijs.

Van die 2.253 kinderen kregen 1.710 kinderen inmiddels een school toegewezen. 1.361 kinderen kregen hun eerste schoolkeuze (dat is vier op de vijf kinderen die een plaats toegewezen kregen). 230 kinderen kregen hun tweede schoolkeuze en 66 kinderen kregen hun derde schoolkeuze.

Geen school

Voor 543 kinderen werd nog geen school bepaald. Er blijven op dit moment nog 108 vrije plaatsen over.

“Het aantal aanmeldingen overtreft het aantal vrije plaatsen,” klinkt het. “Er zijn 435 aanmeldingen meer dan er beschikbare plaatsen zijn. Van die 543 kinderen die niet toegewezen konden worden, gaven 204 kinderen slechts één schoolkeuze op. Een andere reden waarom een kind geen plaats toegewezen krijgt ondanks meerdere schoolkeuzes is omdat de gekozen scholen allemaal populaire scholen zijn met meer aanmeldingen dan vrije plaatsen.”

Voor ouders van kinderen die nog geen school hebben, blijven er nog twee opties. Ofwel kunnen zij hun kinderen inschrijven in één van de scholen die zich niet aanmeldden. Deze drie scholen – het Don Bosco Technisch Instituut, het Sint-Guido-Instituut en het Sint-Lukas Kunsthumaniora, bieden een kans tot inschrijving van 18 mei tot en met 10 juni 2020.

Daarnaast kunnen ouders bij de start van de vrije inschrijvingsperiode op 15 juni 2020 terecht op scholen waar er nog vrije plaatsen zijn. Op 12 juni 2020 komt een overzicht van de vrije plaatsen online.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?