De Franstalige lagere school Charles Buls op de Zuidlaan

Voor het eerst immersieonderwijs door Stad Brussel

KH
© BRUZZ
03/06/2020

De Stad Brussel start in september met immersieonderwijs in de Franstalige basisschool Charles Buls. Daardoor zullen er dus ook lessen in het Nederlands worden aangeboden. Het is voor het eerst dat het stadsbestuur dat doet.

In heel het Brussels gewest bieden ondertussen al een 20-tal Franstalige basisscholen immersieonderwijs aan. In die vorm van onderwijs wordt een belangrijk deel van de lessen (bijvoorbeeld de helft of soms zelfs meer) in het Nederlands gegeven.

In Brussel-Stad was er vooralsnog geen immersieonderwijs in het lager onderwijs (en maar één site van het vrije onderwijs in het secundair). Vanaf september komt daar verandering in. De Ecole primaire Charles Buls aan de Zuidlaan nabij het Zuidstation start met een richting immersieonderwijs.

“Met de oprichting van de immersierichting zullen de leerlingen van alle klassen kunnen profiteren van een rijke en stimulerende talige omgeving met bijvoorbeeld een tweetalige bibliotheek en ludotheek en een tweetalig aanbod aan naschoolse activiteiten,” laat de Stad weten in een communiqué.

Aanstaande september start de immersierichting in het eerste leerjaar, waar één van de twee klassen de lessen in de twee talen krijgt: 50 procent Frans en 50 procent Nederlands.

Knipoog naar Buls

De Stad noemt de inrichting van de richting een “knipoog naar de voormalig burgemeester van Brussel, Charles Buls (1837-1914, in het Nederlands bekend als Karel Buls) die veel waarde hechtte aan meertaligheid en democratisch onderwijs hoog in het vaandel droeg.” Het is tegelijk ook een politieke wens van de meerderheid om vernieuwend taalonderwijs in te richten in de Stad, laat het bestuur nog weten. De volgende jaren moeten dan ook nog meer scholen volgen.

Immersieonderwijs in het lager bestaat enkel in scholen van de Franse Gemeenschap. In scholen van de Vlaamse Gemeenschap mag het niet. In het secundair is wel een beperkte vorm van immersie-onderwijs mogelijk in Nederlandstalige scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Onderwijs, immersie-onderwijs, immersieonderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie