VUB is eerste Vlaamse universiteit met bachelor Wiskunde en Data Science

© PhotoNews
| De VUB-campus in Etterbeek.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) biedt haar studenten vanaf september de nieuwe bacheloropleiding Wiskunde en Data Science aan. Daarmee is ze de eerste Vlaamse universiteit die datawetenschap in haar wiskundeopleiding integreert.

Het verplichte leerplan van de nieuwe bachelor omvat, naast fundamentele en toegepaste wiskunde, nieuwe onderdelen die zich specifiek richten op het toepassingsgebied datawetenschap. De leerlingen verwerven er ook kennis in wiskunde voor datawetenschap, machinaal leren en artificiële intelligentie. Studenten kunnen hun programma verbreden met keuzepakketten uit de fysica, computerwetenschappen, onderwijs en 'digital health', waarin het verband tussen datawetenschap en gezondheidswetenschappen gelegd wordt.

"Er wordt vandaag ontzettend veel data gegenereerd. Al die informatie opslaan, verwerken en analyseren vormt een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Helaas zijn er vandaag nog te weinig data scientists. Daar willen we met de opleiding iets aan doen," zegt wiskundeprofessor Ann Dooms.

Na deze nieuwe bacheloropleiding kunnen studenten verder studeren in de tweejarige master Wiskunde aan de VUB, maar er zijn ook opties in het buitenland. Wie dat wil, kan onmiddellijk na de bachelor instromen in het vierde en laatste jaar van de internationale bachelor YGREC in Modelling and Data Science aan de Université de Cergy-Pontoise. Na dat jaar kunnen studenten weer instromen in het laatste jaar van de master Wiskunde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?