© Bart Dewaele | Een refter in Vorst (archiefbeeld)

Warme maaltijden op Brusselse gemeenschapsscholen 10 procent duurder

© BRUZZ
19/04/2022

Vanaf deze week betaal je in de refters van het Nederlandstalig gemeenschapsonderwijs in Brussel (GO!) 10 procent meer voor een warme maaltijd. De prijsstijging werd voor de paasvakantie aangekondigd en is vanaf vandaag een feit.

“Door de stijging van de grondstofprijzen is Agape, onze leverancier van warme maaltijden, genoodzaakt om zijn tarieven te verhogen,” zegt Karin Struys, woordvoerder van het Brusselse gemeenschapsonderwijs. “Een warme maaltijd is daardoor zo’n 10 procent duurder geworden.”

Volgens Gino Mouton, directeur catering bij Agape, zijn niet alleen de prijzen van grondstoffen, maar ook die van veel voedingsmiddelen gestegen. “Voor kip of kalkoen gaat het om een prijsstijging van 2 tot 2,5 euro per kilogram, dat is enorm,” aldus Mouton. “Sinds eind januari zijn ook de energie- en verpakkingsprijzen flink gestegen: die laatste zijn maar liefst 35 procent hoger geworden. Alleen de prijs van groenten en aardappelen is min of meer stabiel gebleven, maar ook daar gaan de transportkosten omhoog. Als je weet dat wij iedere week 6 tot 7 ton voedsel inslaan, dan begrijp je dat die kosten flink oplopen,” zegt Mouton.

Leerlingen in armoede

Nochtans is de nood aan warme maaltijden op school groter dan ooit. Door de stijgende kosten van energie en levensonderhoud komt het gezinsbudget voor heel wat mensen (nog meer) onder druk te staan. Met name in Brussel, waar vorig jaar een op drie mensen onder de armoedegrens leefde en bijna een kwart van de kinderen opgroeit in een gezin zonder enig inkomen uit werk. Elke dag een gezonde, warme maaltijd serveren, is voor veel mensen dus niet vanzelfsprekend.

“We beseffen dat dit in een Brusselse context voor moeilijkheden zal zorgen, maar het is moeilijk om te zeggen hoeveel kinderen hierdoor in moeilijkheden zullen komen,” aldus Struys.

“Als scholengemeenschap doen we ons best om een antwoord te bieden op die moeilijkheden. Op dit moment loopt er in een vijftal scholen een proefproject met steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. In die scholen krijgen de leerlingen elke dag een gratis warme maaltijd voorgeschoteld. De meeste scholen weten ook welke kinderen het thuis financieel moeilijk hebben, daar wordt intern zo goed mogelijk naar oplossingen gezocht.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie