20180504 OPINIE STADHUIS BRUSSEL BRUZZ ACTUA 1615

Alain Maskens: 'Brussel kan zelf beslissen over fusie'

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
10/05/2018

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht laait het debat over de Brusselse bestuurlijke (wan)orde opnieuw op. Ook aan Franstalige zijde beweegt er wat. Alain Maskens van de vzw Aula Magna pleit voor een eenvoudige fusie van de negentien gemeenten, zonder te raken aan het statuut van het Brussels Gewest.

Als de fusie van de Brusselse gemeenten ter sprake komt, gaat het vaak ook over de versterking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Dat leidt tot verwarring,” zegt Alain Maskens. “Laten we het debat duidelijk voeren en stap voor stap werken. Om bevoegdheden te kunnen overhevelen naar het gewest moeten we raken aan de Grondwet. Dat vergt een brede consensus over de partijgrenzen heen, ook buiten Brussel. Het kan nog jaren duren voor we daaraan toe zijn. De fusie van de negentien gemeenten is daarentegen iets wat het Brussels parlement zelf kan beslissen met een gewone gekwalificeerde dubbele meerderheid, dus een akkoord binnen elke taalgroep.”

"Een fusie leidt tot meer solidariteit tussen de Brusselaars."

Alain Maskens, lid Aula Magna

Opinie Alain Maskens BRUZZ ACTUA 1615

De negentien gemeenten omvormen tot één grote stad, met alle typische bevoegdheden van een gemeente zou komaf maken met heel veel problemen, argumenteert Maskens. In de eerste plaats met de politieke spelletjes. “De gemeenten hebben verschillende meerderheden die elkaar tegenwerken. Met één burgemeester wordt het mogelijk om een coherent en harmonieus beleid te voeren. Het houdt geen steek dat strategische sites zoals de Heizel of het Ter Kamerenbos in handen zijn van één gemeente die geen rekening houdt met de situatie net over de grens.”

De gemeenten samensmelten opent de deur voor één politiezone (een beslissing die wel afhangt van de federale regering) en betekent automatisch één OCMW. “Dat zal mensen beter kunnen opvolgen als ze verhuizen. We maken ook komaf met de fiscale concurrentie en zorgen voor meer solidariteit tussen alle Brusselaars. Als inwoner van Sint-Lambrechts-Woluwe vind ik het niet meer dan logisch dat er geld gaat naar de gemeentescholen van Molenbeek. Daar zijn de noden groter.”

Om te vermijden dat het nieuwe stadsbestuur te ver van de burger staat, kunnen de oude gemeenten districten worden, met lokale bevoegdheden. “Ook de oude deelgemeenten van Brussel-Stad worden best districten. De inwo­ners van Laken, Neder-­Over-Heembeek en Haren zullen dan meer te zeggen hebben dan vandaag.”

Buitenlands voorbeeld

De vraag is of er dan geen nieuwe concurrentie dreigt tussen de nieuwe, grote stad en het gewest. “Buitenlandse voorbeelden tonen aan dat het model kan werken,” zegt Maskens. “Berlijn is tegelijk een stad, maar ook een deelstaat (Land) van Duitsland. Hetzelfde met Wenen in Oostenrijk. Ook Parijs is behalve een stad met één burgemeester ook een departement met een préfet de police. Het zal werken als de bevoegdheden complementair zijn en duidelijk afgebakend. Zodra de fusie gestemd is, kunnen we de tijd nemen om het juiste evenwicht te vinden. Voor sommige zaken zal er geen discussie zijn. Economie bijvoorbeeld is duidelijk een gewestmaterie. Voor andere zoals netheid en mobiliteit moeten we duidelijke afspraken maken en dan kan iedereen zich honderd procent inzetten voor zijn bevoegdheid. Beide entiteiten kunnen dan verder naar elkaar toegroeien. Dezelfde persoon zou burgemeester en minister-president kunnen zijn.”

Daarnaast zijn er ook de belangen van de Nederlandstaligen. Die zijn verankerd in het tweetalige gewest, maar veel minder veilig in de gemeenten. Maskens ziet hier evenwel geen probleem. “De taalwetten blijven van kracht en het gewest kan zijn rol blijven spelen, we raken niet aan de gewaarborgde Nederlandstalige vertegenwoordiging. De regering van het gewest is paritair en oefent haar voogdij uit over de gemeente. Daarnaast biedt de fusie een oplossing voor de vele niet-Belgen die in de stad wonen en meer zeggenschap vragen. Zij zullen gewoon kunnen stemmen bij de verkiezingen van de nieuwe, eengemaakte gemeenteraad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, Brussel Kiest 2018, Alain Maskens, Aula Magna, fusie gemeenten, gemeenteraadsverkiezingen 2018

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni