Opinie kristian borret brussels bouwmeester BRUZZ ACTUA 1583
Debat

Beursrenovatie: ‘Tijd om alternatieven voor Disneyficatie concreet te maken’

Tim Gatzios
© BRUZZ
25/10/2017

Het is goed dat de Brusselse Beurs niet volledig in het teken van bier zal staan. Dat zegt de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret, als reactie op de bijgestuurde herbestemming van het gebouw. "Maar wat zijn dan precies die andere functies die moeten zorgen dat het toerisme niet te dominant wordt in de Beurs en het hele stadscentrum? Tijd om de alternatieven voor Disneyficatie concreet te maken."

"Ja, ik vind dat toerisme thuishoort in het centrum van de stad. En ik denk niet dat Brussel op dit moment al 'gedisneyficeerd' is zoals sommige andere steden," steekt Kristiaan Borret van wal. Toch maakt hij zich zorgen over de toekomst.

"Want er wordt wel heel veel gesproken over de balans tussen toerisme en andere functies in het stadscentrum. Maar het blijft ook allemaal erg vaag. Wat zijn dan die veelbesproken andere functies die er moeten komen? Hoe gaan we dat evenwicht precies bewaren?" Antwoorden blijven uit en zo dreigt de dominantie van het toerisme te groot te worden.

Dat geldt ook voor het Beursgebouw, een symboolgebouw voor de bouwmeester. De overlegcommissie oordeelde dat het gebouw niet volledig in het teken van bier mag komen te staan, en verplicht de stad Brussel om ook te zorgen voor een culturele functie op de twee onderste verdiepingen. Dat moet ervoor zorgen dat de Beurs een ontmoetingsplaats voor Brusselaars wordt, en dat het geen louter toeristische bestemming wordt.

beursgebouw interieur
Beurs is symboolgebouw
"Dat is een goede zaak, maar het is hoog tijd dat die andere functie dus eens concreet gemaakt wordt," roept bouwmeester Borret op. "Hoe gaan we de Brusselaars zelf naar het gebouw lokken? Er moet iets komen dat hen naar binnen trekt, geen leeg gebouw dus."

Dat geldt voor de Beurs, maar dat gebouw staat symbool voor het hele toeristische centrum, de zogeheten UNESCO-zone rond de Grote Markt. "We zien dat daar bijvoorbeeld een winkelcentrum als The Mint open gaat, maar dat er op het vlak van alternatieven weinig beweegt. Ook daar is het dus tijd om woorden om te zetten in daden." Dat kan bijvoorbeeld door de omvang van de toeristische zone aan te passen. Of door de opening van een ander soort winkels te stimuleren.

Voor de Beurs zal er alvast een comité van experts komen dat zich moet buigen over nieuwe functies die niets met bier te maken hebben.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni