Beursrenovatie moet minder ingrijpend

© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff

De stad Brussel mag haar plannen voor de renovatie van de Beurs verderzetten. Dat blijkt uit een positief advies van de overlegcommissie, die wel een uitgebreide lijst voorwaarden oplegt. Rode draad is dat het hele project subtieler moet. De architecturale ingrepen zoals de nieuwe luifel moeten minder ingrijpend worden. Het biermuseum op de hoogste verdiepingen wordt niet in vraag gesteld.

De renovatie en herbestemming van de Beurs is omstreden, en dat blijkt ook uit de reacties op het openbaar onderzoek: 232 mensen of organisaties verstuurden een opmerking over het bouwproject. Daar hoorde ook een petitie bij met meer dan 6.000 handtekeningen.

Die bezwaren gingen meestal over het nieuwe biermuseum in het gebouw. Zo vrezen sommige mensen voor een 'Disneyficatie' van het stadscentrum, een te sterke focus op toeristen. Ook de keuze voor een biermuseum en de rol van grote brouwerijen roepen weerstand op. Ook over de architecturale ingrepen kwamen er klachten. Zo komt er een goudkleurige luifel en komen er nieuwe toegangen in de gevels. "De historische Beurs wordt aangetast," klonk het.

Minder bier, meer cultuur
De overlegcommissie van de stad Brussel (waar de stad zich moest onthouden, omdat het over haar eigen project gaat) volgt die bezwaren nu in een langverwacht advies, of toch deels. Het biermuseum op verdiepingen twee en drie wordt bijvoorbeeld niet geschrapt, maar de rest van het gebouw mag niet te veel in het teken van bier staan. Dat moet ervoor zorgen dat de Beurs een ontmoetingsplaats voor Brusselaars wordt, en dat het geen louter toeristische bestemming wordt.

In de grote hal, die een soort publieke ruimte wordt, zullen bijvoorbeeld "culturele activiteiten" georganiseerd moeten worden, op de verdieping daaronder moet ook meer plaats voor cultuur komen. Dat alles wordt vastgelegd in een beheersovereenkomst, om die functie voor een lange termijn te blokkeren. 

De invloed van multinationale brouwerijen moet ten slotte ook beperkt worden door de samenwerking met lokale en artisanale brouwerijen. Een biergigant als AB InBev kan het museum sowieso niet domineren, verzekerden de ontwerpers eerder al. (Lees verder onder de afbeelding.)

beursgebouw luifel
© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff

Luifel blijft
Ook de moderne architecturale ingrepen blijven, maar worden bijgestuurd. Zo moet de omstreden skybar kleiner en verder van de rand van het gebouw komen. Op die manier moet die minder zichtbaar worden. De luifel van messing die door sommigen spottend de wafel genoemd wordt blijft. Ook hier geldt: in een meer subtiele en dus minder opvallende vorm.

beursgebouw opengemaakte hoek
© Robbrecht en Daem - Baneton-Garrino - Popoff
En ook de sokkel van de Beurs mag opengemaakt worden voor nieuwe toegangen, al moeten ook die openingen anders. De overlegcommissie stelt zich de vraag of die openingen wel zo groot moeten zijn, aangezien het nog niet duidelijk is wat de omvang van de voetgangersstromen zal zijn. De toegangen moeten bescheidener en massiever worden, om zo beter aan te sluiten bij de gevel.

Het advies is dus een poging tot compromis. De essentie van het herbestemmingsproject blijft, met een publiek deel en een biermuseum, en de architecturale aanpassingen die erbij horen. Door de veranderingen minder ingrijpend te maken moet het draagvlak voor het project groter worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?