jefOPINIE Tactil River BRUZZ ACTUA 1623

Het kunstwerk Tactil River op het Zaterdagplein: de bewoners lusten het niet.

Debat

Bewoners Zaterdagplein willen nieuwe kunstinstallatie weg

Bettina Hubo
© BRUZZ
04/07/2018

Twee weken geleden verscheen er onverwachts een nieuw kunstwerk op het Zaterdagplein, TactileRiver. De bewoners zijn er niet over te spreken. “Het piepkleine pleintje is gemassacreerd,” zegt Benoît van Innis, zelf kunstenaar en bewoner van het plein.

TactileRiver of ‘streelrivier’ is een constructie van oranjerode panelen, die bijna het hele plein innemen, met daarop een wandelstrook van glasplaten. De catwalk moet een rivier voorstellen. In de glasplaten zitten ledlampjes waarmee het effect van bewegend water wordt nagebootst, in verschillende kleuren. Door de ingebouwde sensoren reageert de digitale rivier bovendien op voetstappen.

De maker is Benoît Joveneau, een Brusselaar die zich tot dusver vooral heeft beziggehouden met podiumkunsten en evenementen, en die er al langer van droomde om het water van de Zenne via een digitale ingreep opnieuw een plaats te geven in de stad. Met de handelaarsvereniging Laken-­Begijnhof, een nieuwe, nog kleine organisatie, bereikte hij een akkoord om de installatie te plaatsen op het Zaterdagplein. De handelaars hoopten dat het tot meer passage zou leiden op het pleintje.

jefOPINIE Els Ampe BRUZZ ACTUA 1623

| Schepenen Els Ampe en Marion Lemesre (links achter Ampe) bij de inhuldiging van het kunstwerk.

De digitale rivier werd op 21 juni feestelijk ingewijd door de Brusselse schepenen Marion Lemesre (MR) en Els Ampe (Open VLD). De stad betaalde immers 50.000 euro, een flink deel van de totale kostprijs. De installatie blijft minstens drie maanden staan, maar wordt mogelijk permanent.

Dat willen de omwonenden tot elke prijs vermijden. Benoît van Innis schreef ondertussen namens de bewoners een protestbrief, die uitgehangen werd op de gevel van het gebouw op nummer dertien. ”Wij wisten van niets,” zegt hij. “Het wijkcomité was niet op de hoogte en er was ook geen bouwaanvraag, terwijl de burger daartoe wel verplicht is voor elke kleine aanpassing. Plots stond het voor onze neus, een mastodont.”

"De enige oplossing is: in de container en weg ermee"

Benoît Van Innis, kunstenaar

jefOPINIE Benoit Van Innis BRUZZ ACTUA 1623

Hadden ze Van Innis als kunstenaar gevraagd om een werk voor het pleintje te ontwerpen, dan zou hij gezegd hebben: het heeft geen zin. “Dit is een piepklein plein met bomen en terrassen. Het heeft geen kunstwerk nodig. Geef ons gewoon onze kasseien terug.”

De installatie werkt volgens Van Innis ook niet naar behoren. “Elke dag zit de kunstenaar er nog aan te prutsen, puur amateurisme. Hij wil de Zenne nabootsen, maar de Zenne heeft hier nooit gelopen. Bovendien is de installatie afschuwelijk lelijk, een onding, een affront. Dat hiervoor 50.000 euro overheidsgeld gebruikt wordt, is een schande als je weet hoe hard de culturele verenigingen in de stad moeten vechten voor subsidies.”

jefOPINIE Zaterdagplein BRUZZ ACTUA 1623

| TactileRiver op het Zaterdagplein.

Maar valt er over smaak en kleur wel te twisten? “Zeker wel,” zegt Van Innis. “Als kunstenaar in de stad heb je heel veel verantwoordelijkheid. Ik heb ook kunstintegraties gedaan in publieke gebouwen. In het metrostation Maalbeek bijvoorbeeld. Daar hebben we, met veel respect voor de omgeving, vier jaar aan gewerkt, samen met de architecten. Het resultaat is er ook naar. Het is een leefbaar station geworden dat de Brusselaars mooi vinden.”

De stad is geen pretpark

Volgens Van Innis bepaalt de streelrivier ondertussen het hele leven van de bewoners. “We staan op en zien dat gigantische oranje platform, ‘s nachts schijnt het felle blauwe licht binnen in onze appartementen. Het is een aanslag op ons privéleven.”

“Ik hou van Brussel, maar ze moeten dringend stoppen met van de stad een pretpark te maken om zo meer toeristen te lokken. Brussel moet zijn authenticiteit behouden. Wij willen niet in Disneyland wonen.”

De bewoners willen de handelaarsvereniging, die mee het initiatief nam voor het kunstwerk, niet met de vinger wijzen. “Die vereniging is onervaren en bestaat voornamelijk uit de twee restaurants die sinds een jaar op het pleintje gevestigd zijn. Wij zijn heel blij met de komst van die fijne horecazaken. Ze zijn een beetje naïef geweest.”

De voorzitter van de vereniging, tevens eigenaar van een van de restaurants, is blijkbaar ook geschrokken van het resultaat en hij vroeg Van Innis intussen om het kunstwerk te ‘verbeteren’. “Maar er valt niets te verbeteren. De enige oplossing is: in de container en weg ermee.”

Het Zaterdagplein in Brussel-Stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Opinie , Zaterdagplein , TactileRiver , Benoît Van Innis , installatie , kunstwerk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni