Net zoals vrouwen niet met bloot bovenlijf langs de straat mogen paraderen, mag de overheid geen boerka’s dulden. Een open samenleving duldt geen bedekte gezichten. Althans niet op straat, schrijft Danny Vileyn.

In een open samenleving mogen mensen zich afsluiten, in vrijheid kiezen voor een onvrij leven. Aan die paradox ontkomen we niet. Het zijn de woorden van de Nederlandse publicist Paul Scheffer in De Morgen van vorig weekeinde. Volgens Scheffer, die in 2000 al bekend werd met 'Het multiculturele drama', is de integratie grotendeels mislukt. Toch is Scheffer tegen het boerkaverbod, hij noemt het een overreactie.

Het boerkaverbod heeft er hier te lande voor gezorgd dat het gemeentehuis van Sint-Joost-ten-Node vorige woensdag overrompeld werd door cameralui en fotografen. De mediageile Franse politicus-zakenman Rachid Nekkaz, die naar het gemeentehuis was afgezakt om de boetes van twee boerkadraagsters te betalen, werd aldus op zijn wenken bediend.

De twee minderjarige meisjes, zestien en zeventien jaar, werden op de bon geslingerd nog voor het boerkaverbod op 23 juli van kracht werd. Sint-Joost had al langer een reglement dat boerka's op straat verbiedt.

De twee adolescenten, die zich in boerka aandienden om de boete te betalen, laten zich duidelijk niet afschrikken. Hoeveel boetes moeten ze krijgen vooraleer ze de boerka aan de haak hangen? Hoe diep reli­gieus - of beter: fundamentalistisch - moet een zestien-, zeventienjarig meisje zijn om zich op straat in een hobbezak te hullen?

Een journaliste van Het Laatste Nieuws heeft een van de twee meisjes ontmoet en in westerse outfit gezien. Ze omschrijft de Guinese Halimatou als knap en intelligent. Helaas kun je daar als man niet over oordelen. Zelfs haar handen bedekt ze voor vreemde mannen. Haar eigen moeder vraagt zich ook af welke problemen ze zich op de hals haalt, of ze in die kleren ooit werk gaat vinden en of ze in boerka naar de universiteit kan. De moeder, die na Halimatous geboorte Ghana verliet op zoek naar een beter leven, stelt zich terecht de vraag of haar dochter haar toekomst niet vergooit voor een lapje stof.

Omdat Halimatou en Imen nog piepjong zijn, zien sommigen in hun hardleersheid graag puberstreken. Zodra de jaren van verstand aanbreken, zouden ook de streken achter de rug zijn. Toch mag de overheid geen boerka's dulden, ook niet van adolescenten. In een open samenleving moet de overheid de persoonlijke vrijheid, ook de vrijheid om zich te kleden zoals men wil, maximaal respecteren. Toch mag en moet diezelfde overheid grenzen trekken. Net zoals vrouwen niet met bloot bovenlijf langs de straat mogen paraderen, mag de overheid geen boerka's dulden. Een open samenleving duldt geen bedekte gezichten. Althans niet op straat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni