Brusselse kerktoren en mobiliteit

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
02/11/2011
Wat beslist is, is toch niet beslist. Dat was zo met de heraanleg van de Havenlaan, en als het van de Brusselse burgemeesters afhangt, dan wordt het net zo met het gewestelijk mobiliteitsbeleid. Ik verklaar mij nader.

Het Brussels parlement heeft een Parkeerordonnantie aangenomen, en de federale onderhandelaars hebben een akkoord gesloten over een interne stadshervorming. Maar dat alles maakt geen indruk op de Brusselse burgemeesters, van wie meer dan de helft ook parlementslid is. De parlementariërs van de oppositie zijn niet onder de indruk, en die van de meerderheid al evenmin. De Conferentie van Burgemeesters is tegen een gewestelijk parkeerbeleid, en er wordt in haar wereld niets beslist tegen de burgemeesters in. Niet door een formateur, niet door een parlement. Point.

De Conferentie van Burgemeesters bestaat al sinds 1874. Ze heeft geen formele beslissingsmacht, maar wel veel invloed. Burgemeester Jules Anspach richtte de conferentie samen met zeven collega-burgemeesters op om de kinderen van heel de Brusselse agglomeratie toegang te verlenen tot het Koninklijk Atheneum van de Stad Brussel. Nobele bedoelingen toen, maar nu dient de conferentie vooral om lokale belangen te verdedigen, en, zo nodig, het Brussels Gewest stokken in de wielen te steken.

De brief die de burgemeesters aan minister van Verkeer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) schreven, is daar de perfecte illustratie van. Grouwels is bezig met een parkeerplan, een uitwerking van de Parkeerordonnantie die tijdens de vorige legislatuur goedgekeurd werd. In grote lijnen moet het plan parkeren voor alle Brusselaars makkelijker maken en langparkeren voor bezoekers moeilijker. Zoiets regel je het best op gewestniveau, want de huidige situatie is ronduit belachelijk. Er gelden andere tarieven per gemeente, en soms heb je twee tarieven in dezelfde straat. En net dat lijken de burgemeesters te willen bestendigen.

De Etterbeekse burgemeester Vincent De Wolf schuwt ook de grote woorden niet. Dat de regering het aantal bewonerskaarten kan beperken, noemt De Wolf 'een wurgclausule in ware sovjetstijl'. Iedere vogel zingt zoals hij gebekt is, en De Wolf zit nu eenmaal in de oppositiebanken. Erger is dat ook de PS- en CDH-burgemeesters het antigewestspelletje meespelen; dat mag blijken uit het feit dat de brief unaniem door de Conferentie werd goedgekeurd. PS en CDH hebben de Parkeerordonnantie anders wél mee goedgekeurd. En het is onder PS-boegbeeld Philippe Moureaux dat beslist werd om mobiliteit en stedenbouw voor een belangrijk deel naar het Gewest over te hevelen.

De Parkeerordonnantie moet overeind blijven, zo niet wordt de interne stadshervorming een lachertje. En blijft de kerktoren de norm.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni