Reportage

De bijzondere band van Saïd met het Saint-Lucziekenhuis

Saïd Al-Haddad
© BRUZZ
24/01/2018

De Ronde van Brussel houdt vandaag halt in Sint-Lambrechts-Woluwe. Onze eigen BRUZZ-reporter Saïd Al-Haddad zag daar niet alleen het levenslicht, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc bleef ook daarna een belangrijke rol spelen in zijn leven. Tijd om herinneringen op te halen.

“Sint-Lambrechts Woluwe pronkt dit jaar 40 jaar als geboorteplaats op mijn identiteitskaart. Op zich heb ik niet echt iets met die gemeente, wel met het ziekenhuis daar: Saint-Luc. Ik ben er geboren, maar het is vooral van groot belang geweest in de jaren daarna. Mijn vader heeft er iets te veel tijd moeten doorbrengen met zijn slechte gezondheid. En, hij is er ook gestorven in 2007.

Maar er zijn ook erg straffe en blije momenten geweest in wat we thuis ook vaak - en eigenlijk foutief - l’UCL noemden. Ik was dan ook blij om een kijkje te kunnen nemen op de 10de verdieping, waar de kraamafdeling nog steeds gevestigd is. Het uitzicht op Brussel is er prachtig, met in de verte zicht op het Atomium en de Reyerstoren. De dienst zelf telt maar liefst 70 vroedvrouwen. Maar met zo’n 1900 geboortes per jaar zullen ze wel werk genoeg hebben. Hélène Logie, in het filmpje, is hoofdvroedvrouw van de afdeling risico-zwangerschappen. Voor die expertise komen moeders uit heel België naar Sint-Lambrechts Woluwe om te bevallen. Goed gekozen, mama, die materniteit.

"Mama doneerde een nier aan papa. Wat een geste, wat een gift."

Nog iets dat mij – en onze hele familie – aan het ziekenhuis bindt: de niertransplantatie van mijn ouders. Mijn vaders nieren begaven het in de jaren tachtig. Hij moest lang aan een dialysemachine hangen, daar in Saint-Luc. Na zijn werkuren ging ons ma hem oppikken om hem naar het ziekenhuis te brengen. Op maandag, dinsdag en vrijdag zagen we onze vader amper. Vaak lagen we al in bed toen ze thuiskwamen van het ziekenhuis. De uiteindelijke transplantatie kwam thuis aan als een verlossing. Mama doneerde een nier aan papa. Wat een geste, wat een gift. Zoiets maakt indruk op een kind van tien. En van veertig.

Wat een verrassing om er vandaag doctor Eric Goffin tegen te komen. Hij was één van de nefrologen die het dossier van mijn ouders had gevolgd, 30 jaar geleden. Hij wist nog wie ze waren.

Ondertussen is Saint-Luc ook synoniem voor een heleboel andere gevoelens en herinneringen. Een ferme boîte, die grote blok beton in Sint-Lambrechts Woluwe. Benieuwd naar de versie van 2025."

De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe

Een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, slaat BRUZZ zijn tenten op in de negentien gemeenten. Dit is de gemeente SINT-LAMBRECHTS-WOLUWE.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Opinie, De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe, UZ Saint-Luc

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni