Delhaize 'privatiseert' park: ‘Geld gaat voor op publiek belang’

Supermarktketen Delhaize wil haar 150-jarige bestaan vieren met een groot personeelsfeest in het park van Laken. ‘Voor het grote geld moet het publieke belang altijd wijken,’ reageert publiekeruimteactivist Gerben Van den Abbeele.

De van oorsprong Brusselse supermarkt plant een vierdaags festival voor haar 15.000 personeelsleden. Tussen 17 en 20 juni wordt het park tussen de Dikkelindenlaan en de Wildejasmijnlaan een feestzone met partytenten, podia en foodtrucks, alleen toegankelijk voor medewerkers van Delhaize en genodigden. Voor het feest met voorbereiding en afbraak is een periode van ruim drie weken voorzien, van 5 tot 27 juni.

Opinie Gerben CMYK BRUZZ 1566
© Ilia VdAS
“Het is een patroon dat je overal terugziet: zodra een bedrijf of handelaarsvereniging openbare ruimte wil inpalmen, gaat de politiek voor de bijl,” reageert sociaal werker en activist Gerben Van den Abbeele, drijvende kracht achter onder meer CanalPARK aan de Ninoofsepoort, Picnic The Streets, allerlei fietsacties en de pleidooien om het koninklijk domein van Laken openbaar te maken.

“Als burgers openbare ruimte willen innemen daarentegen worden hen stokken in de wielen gestoken. Soms vraag ik me af voor welk team de overheid nu eigenlijk speelt.”

“Ik vind het heel vreemd dat privébedrijven publieke ruimte gebruiken voor privédoeleinden. Ik zie het algemene belang niet. Een ander voorbeeld zijn de handelaars op het Sint-Katelijneplein. Die kregen probleemloos vergunningen om terrasjes op het plein te installeren, op een plek die dient als ontmoetingsplaats voor jongeren uit de buurt,” zegt Van den Abbeele.

“Bedrijven moeten altijd heel weinig betalen bij deals om de openbare ruimte in te palmen. Toen VTM een tijd geleden een pop-uprestaurant plaatste op het Muntplein, stond de Stad Brussel er zelf in voor de organisatie. Ze ziet zulke evenementen als reclame voor de stad.”

Protestpicknick
“Bovendien meet de overheid met twee maten en twee gewichten. In Gent kreeg vastgoedbedrijf AG Real Estate de toelating voor een privéfeest op een drijvend ponton aan de Graslei. Dat ponton veroorzaakte schade aan de kades, en die is nog altijd niet hersteld. Als gewone burger word je meteen terechtgewezen als je schade veroorzaakt, en vaak zelfs voor de rechter gedaagd.”

“Ik ga zelf al vijf jaar niet meer winkelen in supermarkten. Grote bedrijven hebben voor mij een veel te grote impact op de besluitvorming. Een deel van een park tijdelijk innemen, is wat dat betreft maar het tipje van de ijsberg.”

“Ook als de supermarktketen in ruil voor het gebruik van het park geld zou doneren aan goede doelen, blijf ik tegen. Als grote bedrijven – en ik viseer hier zeker niet alleen Delhaize, eerder bedrijven als Engie en Electrabel – minder belastingen zouden ontwijken, kon de overheid zelf de rol van herverdeler spelen. Dit is de omgekeerde logica.”

Het koninklijk domein van Laken ligt naast het park. Van den Abbeele zat mee achter het idee om er een protestpicknick te organiseren. “Daar gaat het om een park dat honderden jaren geleden in handen kwam van een rijke familie, in het geval van Delhaize gaat het om dolgedraaid kapitalisme. Maar in beide gevallen geldt: sommigen hebben het geld, en dus de toegang, anderen niet.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

'Cultuursector is geen rechtsvrije ruimte'

opinie 1518599700

Nieuws uit Brussel in je mailbox?