opinie

Edito: alles is politiek

© Photonews
| De Brusselse culturele instellingen zoals de AB en de KVS (foto) mogen een strenger toezicht verwachten op de manier waarop zij het Nederlands en de Vlaamse cultuur uitdragen.

"De tegenstelling links-rechts domineert het politieke debat in élk thema", schrijft BRUZZ-redactiechef Mathias Declercq. "Nochtans liggen de compromissen én de uitdagingen in het centrum voor het grijpen."

"Wie minder empathisch is, denkt vaker rechts", blokletterde de krant De Morgen. Alsof het echt nodig was om zo, net voor het weekend, het zout nog wat in de wonde te wrijven. Niet dat de waarde van de achterliggende studie daarom per se in twijfel moet worden getrokken.

Of dat er niet geprobeerd werd om enige nuance aan te brengen, weliswaar met de volgende plompverloren conclusie: ‘Het is dus niet omdat je rechts bent dat je per definitie dommer bent of omdat je links stemt dat je slimmer bent.’ Zo stond het er echt.

Het is een laatste fase in een maatschappelijke evolutie die dit land steeds meer in een knellende wurggreep houdt. Namelijk: alles is politiek. Hoe empathisch, intelligent of emotioneel u al dan niet bent? Dat is politiek. Maar ook de banken zijn politiek. Een voetbalstadion – zeker als dat op Brussels grondgebied moet verrijzen - is politiek. Cultuur is uiterst politiek: de Brusselse culturele instellingen zoals de AB en de KVS mogen een strenger toezicht verwachten op de manier waarop zij het Nederlands en de Vlaamse cultuur uitdragen, toch als je de startnota van Bart De Wever erop naslaat. En dan is er nog de Vlaamse canon: de Vlaamse geschiedenis en hoe die zal neergeschreven worden, is nu meer dan ooit politiek.

Mathias Declercq

Is dat nieuw? Absoluut niet. Al was er ooit een stevige liberale onderstroom die de grens enigszins bewaakte. Politici die vandaag ergens géén mening over hebben? Die erover waken dat niet alle zin voor initiatief in dit land verzandt in administratie en bureaucratische regeltjes? Je ziet ze niet, je hoort ze niet.

Alles politiek dus - is dat zorgwekkend? Wel als het ons land in een institutionele impasse meesleurt die neerkomt op het meest simplistische der tegenstellingen: links versus rechts. De tegenstelling die het politieke debat tot in élk thema domineert. De tegenstelling die ertoe leidt dat er in ons land ofwel linkse of rechtse deelregeringen gevormd worden, die vervolgens federaal onverzoenbaar zijn. Vraag dat maar aan de twee informateurs die maandag opnieuw een verlenging moesten vragen bij de koning om ... ja, om wat te doen eigenlijk?

Het ‘links-rechts’-dogma zorgt er immers voor dat de twee grootste partijen van dit land zelfs niet met elkaar kunnen spreken. De tegenstelling die uiteindelijk tot de conclusie moet leiden die separatistisch-rechts de bevolking al jaren voorhoudt: dat ons land finaal onbestuurbaar is. Wallonië en Brussel zijn links, Vlaanderen is rechts. België is dood.

Op welk moment zijn we vergeten dat de waarheid in het midden ligt? Dat plus en min elkaar uiteindelijk opheffen, dat 'links en rechts' finaal naar het centrum zal leiden? En in dat centrum liggen de compromissen én de uitdagingen voor het grijpen. De onveiligheid en criminaliteit aanpakken, ja, maar toch ook de armoede in dit land bestrijden?

De strijd voor het klimaat aangaan en de burger sensibiliseren, ja, maar toch ook repressief optreden tegen sluikstorters en vervuilers? De files aanpakken en een betere mobiliteit najagen, ja, maar toch ook onze bedrijven concurrentieel houden en de bewegingsvrijheid van de burger in ere laten? En dan zijn er nog dingen zoals de ontsporende begroting en de brexit, om maar twee hoogdringende punten op de agenda te zetten. Back to basics, dan maar?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?