slimme camera's veiligheidscamera big brother

| Slimme camera's zouden ene dekking kunnen hebben van drie kwart van het Brussels grondgebied.

Debat

Edito: camera’s geven alleen de illusie van meer veiligheid

Steven Van Garsse
© BRUZZ
26/09/2018

Een van de negentien gemeenten stelde een vijftal jaar geleden een plan voor nieuwe slimme veiligheidscamera’s voor. Die zouden, zo bleek uit een bijhorende kaart, een dekking hebben van meer dan drie kwart van het grondgebied. Haast niemand in de openbare ruimte zou er nog aan het oog van de camera’s ontsnappen. Het ging bovendien om ‘intelligente camera’s’ die verdacht gedrag detecteren.

Dat klonk toen al redelijk ‘1984’, maar vandaag is dat, als je er even bij stilstaat, eigenlijk nog een graad erger, want de burgers van die gemeente weten niet of dat plan ooit is uitgerold. We kunnen ervan uitgaan van wel. Hun doen en laten is in die gemeente gefilmd en door computers geëvalueerd.

De meesten halen hier de schouders voor op. Want camera’s zijn er vandaag overal. En we doen toch niets fout?

De camera’s staan in groten getale in de openbare ruimte en erbuiten. Dit magazine berichtte onlangs dat voetbalploeg RWDM de abonnees bij het binnenkomen aan gezichtsherkenning zal onderwerpen.

En er is meer. Door de invoering van de Low Emission Zone zijn alle invalswegen in Brussel met ANPR-camera’s uitgerust. Zo weet de overheid via de nummerplaten perfect wie Brussel in- en uitrijdt.
De MIVB werkt dan weer aan een systeem om poortjesglippers op heterdaad te betrappen. De snoodaards zullen gefotografeerd worden. De veiligheidscontroleurs krijgen de foto op hun tablet en kunnen aan de slag met het uitdelen van boetes.

"Veiligheidscamera’s hebben hun nut in de stad zeker al bewezen. Maar te weinig wordt gezien dat we hiermee een stuk van onze vrijheid opgeven"

Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

In de verkiezingsprogramma’s bulkt het ook van de voorstellen om het sluikstorten, sluipverkeer en ander inciviek gedrag met camera’s aan te pakken. Het klinkt goed en is makkelijk te realiseren.
We moeten er niet flauw over doen. Veiligheidscamera’s hebben hun nut in de stad zeker al bewezen. Maar te weinig wordt gezien dat we hiermee een stuk van onze vrijheid opgeven, en dat voor een illusie van meer veiligheid.

Zo zou het ons ten sterkste verbazen dat de criminaliteit en verkeersovertredingen in Brussel zijn gedaald door het massaal inzetten van camera’s. Neem nu de recente agressies aan de Vismarkt. Een Europees ambtenaar werd er fysiek hard aangepakt. Volgens de handelaars gaat het in die buurt van kwaad naar erger. Misschien vergemakkelijken de camera’s het politiewerk, veiliger is het er alvast niet geworden.

Nog belangrijker is dat we onze vrijheid opgeven en in handen leggen van de overheid, soms zelfs van private organisaties, zoals bij RWDM. Iedereen weet dat een gezonde dosis wantrouwen ten aanzien van de overheid gerechtvaardigd is. Misschien wil de overheid oprecht de veiligheid van de burger verbeteren, maar worden de beelden intussen voor allerlei andere doeleinden gebruikt. De surveillancemaatschappij waarin we vandaag leven kan snel ontaarden in een bigbrotherverhaal.

Dat hier weinig controle en transparantie over bestaat, maakt dat gevaar alleen maar groter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, slimme camera's

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni