Automatisch boete voor wie op autovrije Leuvensesteenweg rijdt

© TG/BRUZZ
| De camera moet het rijverbod op de steenweg afdwingen

Sinds april 2019 is de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node overdag autovrij. In theorie, want het verbod wordt op grote schaal genegeerd. Er is nu een camera met nummerplaatherkenning geïnstalleerd om overtreders automatisch te beboeten. Bij gebrek aan akkoord met het gemeentebestuur werkt het systeem nog niet.

Het Madouplein en de ruime omgeving ervan kregen de voorbije jaren een grondige heraanleg. Het doel daarvan was voetgangers en fietsers meer ruimte geven door de plaats voor autoverkeer te beperken. Daarbij hoort ook een part-time autovrij statuut voor de smalle Leuvensesteenweg, die aangelegd werd als woonerf. Autoverkeer is er verboden tussen 7 en 19 uur.

Dat is de theorie. In de praktijk worden het verbod op doorrijden en parkeren massaal genegeerd, schreef BRUZZ al verschillende keren. Controle-acties van de lokale politie leken weinig zoden aan de dijk te zetten.

Geen akkoord

Daar komt nu verandering in, al is nog niet duidelijk wanneer precies. Brussel Mobiliteit heeft een slimme camera geïnstalleerd aan het begin van de Leuvensesteenweg. Dat stelde BRUZZ ter plaatse vast en het wordt bevestigd door het kabinet van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). De camera kan de nummerplaten scannen van voertuigen die het verbod aan hun laars lappen. Overtreders krijgen dan automatisch een GAS-boete in de bus.

Het systeem is echter nog niet in werking, verneemt onze redactie. Daarvoor is een akkoord nodig tussen het gemeentebestuur en de gewestelijke instelling Parking.Brussels. Dat akkoord is er nog niet.

Wel in Elsene

Het systeem doet denken aan de cameracontrole op de Elsensesteenweg, die net als de Leuvensesteenweg part-time autovrij is. In Elsene werd het camerasysteem vlak na de heraanleg al in gebruik genomen. Dat komt doordat gemeente en gewest er op dezelfde lijn zaten. In Sint-Joost-ten-Node lijkt dat niet het geval.

Dat de slimme camera's nut hebben bewijzen de cijfers uit Elsene. In minder dan een jaar tijd werden er 74.000 boetes uitgedeeld, schreef de krant La Capitale een aantal maanden geleden.

190510 Wildparkeren Leuvensesteenweg
© SN/BRUZZ
| Op de Leuvensesteenweg wordt niet alleen het autovrij statuut genegeerd, maar ook het parkeerverbod (archiefbeeld)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?