Edito: de Aziaten zijn terug

© PhotoNews
| De Aziaten hebben, net als de Amerikanen, opnieuw de weg naar Brussel gevonden.

U heeft dit blad een maand moeten missen, maar dat wil niet zeggen dat Brussel ons zo lang koud liet. Integendeel. Het geeft de kans om met wat 'recul' terug te kijken op deze stad.

Wat daarbij helpt, is een reis langs Europese steden. Wij deden Berlijn, Malmö, Kopenhagen en Bremen aan. Anderen hier op de redactie gingen op verkenning in Glasgow of Bazel. We moeten daar niet flauw over doen: hoe groot onze hang ook om in de natuur te vertoeven, de stad is altijd een beetje thuiskomen. Het is, in tijden van afbrokkelende naties, waar de toekomst wordt gemaakt. Daar waar mensen samenkomen.

En zo vallen die steden ook goed met elkaar te vergelijken. Wat werkt, wat niet? Zijn de mensen er rijk, zijn ze arm? Wat is hun geschiedenis en hoe proberen ze daarmee om te gaan? Hoeveel geluk is er te vinden bij de mensen die er wonen? Natuurlijk is dat deels een aanvoelen, op reis ga je geen statistieken raadplegen, maar vaak komt dat gevoel toch heel erg dicht in de buurt van de realiteit.
En zo ga je als vanzelf op zoek naar de ideale stad. Graadmeters voor een stad die goed werkt, zijn een gevoel van veiligheid, een vlotte mobiliteit, fijne winkels, lekker eten, een mooie bevolkingsmix, een opgeruimde openbare ruimte - al hoeft het ook niet te clean te zijn. Een hoekje eraf, is zeker niet erg.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

En dan, als afwisseling voor de drukte die de stad zo kenmerkt, vrije ruimte. Stadslucht. Dat kan door waterpartijen, hemelsbrede pleinen en parken. Al die elementen samen geven een identiteit, waar je als vanzelf aanvoelt of die goed zit of niet.

En zo kom je bij Brussel terecht. We sparen hier op deze plek vaak de kritiek niet en op de net genoemde criteria scoort Brussel zeker niet als beste. Maar het potentieel is hier aanwezig. Aan ons om onze beleidsmakers daar telkens aan te herinneren. Want wat wij Brusselaars doen als we in andere steden komen – een oordeel vormen, doen toeristen hier net zo goed.
En, zo lijkt het toch, die lusten er wel pap van. Samen met de bewoners mengen ze zich op de Centrale Lanen, in het hart van de stad, waar deze dagen zo veel mensen rondlopen dat je je afvraagt waar die allemaal vandaan komen.

Volgens de eerste indicaties zit het met het zomertoerisme in Brussel weer snor. De Aziaten komen terug, net zoals de Amerikanen. Het waren zij die het meest waren afgeschrikt door het jihad-terrorisme. Nog een jaar of twee en Brussel zit weer op het niveau van weleer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?