Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de kleinste en jongste regio van het land spreekt met twee tongen. In de discussies op landelijk niveau wil het, terecht, meetellen als een volwaardig gewest, met een correcte en eerlijke financiering. Het wil niet onderdoen voor Vlaanderen en Wallonië. Het laat bijwijlen zelfs zijn tanden zien. Maar als het over de eigen interne structuur gaat, organiseert het gewest zijn eigen zwakte.

Het Brussels Gewest laat zich te graag de les lezen door de negentien burgemeesters. Dat was in 1989 zo, bij het ontstaan van het gewest. Dat is vandaag nog niet veranderd.

De denktank Arau, cent pour cent francophone, maakte zopas een vernietigende analyse van wat het Brussels Gewest sinds de zesde staatshervorming heeft gedaan om de interne governance te verbeteren. Bitter weinig zo blijkt.
En zo blijven de gemeentebesturen oppermachtig. De cijfers spreken boekdelen: de stad Brussel heeft op haar eentje een begroting zo groot als een kwart van het Brussels Gewest. Het ontlokte burgemeester Yvan Mayeur enkele maanden geleden de uitspraak dat de stad Brussel gerust nog aan belang kan winnen in het gewestelijke beleid.

De dotatie aan de gemeentebesturen is de tweede grootste begrotingspost van het Brussels Gewest. En die zwelt nog aan. In de begroting 2017 worden alweer tientallen miljoenen extra uitgetrokken voor de ‘noodlijdende’ gemeenten.
Minister-president Rudi Vervoort (PS) is een overtuigd communalist. Hij is zelf burgemeester-met-verlof in een kleine gemeente. Van hem moeten we geen wonderen verwachten.

Aanmodderen
Het is wél tijd dat het dubbel discours doorprikt wordt. Als het Brussels Gewest als een volwaardige partij wil meespelen op federaal niveau, dan moet ze ook alles op alles zetten om het gewest efficiënt te besturen.
En dat gebeurt nu onvoldoende. Het parkeerbeleid, nochtans een gewestelijke bevoegd, wordt grotendeels bepaald door de negentien gemeentebesturen. Afijn, ‘bepaald’ is veel gezegd. De gemeenten doen er alles aan om een gewestelijk parkeerbeleid te torpederen. De regering staat erbij en kijkt ernaar.

Het Gewestelijk plan voor Duurzame Ontwikkeling dat door de regering is goedgekeurd en binnenkort zal worden voorgesteld had een kentering kunnen teweegbrengen met het oog op een beter bestuur. Maar volgens de eerste berichten staat er nauwelijks iets in dat het gewest meer armslag geeft ten aanzien van de lokale besturen. Het is dus business as usual voor de komende decennia. Aanmodderen is het codewoord. Brussel verdient beter dan dat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni