stadsplan Brussel vijfhoek
© Shutterstock
Opinie

Edito: waar loopt het nu echt fout in deze stad?

Steven Van Garsse
© BRUZZ
07/11/2018

Quo vadis Brussel? Het is wat iedereen met een hart voor deze stad zich op gezette tijden afvraagt. Het is dan een moment om zich even boven de dagelijkse ergernissen te hijsen en zich af te vragen: waar loopt het nu echt fout in deze stad? Waar ligt het aan? En: hoe kan het beter?

We hebben ons met dit magazine hetzelfde afgevraagd. We laten burgers aan het woord en experten, en trokken op reportage. Een eenduidig antwoord hebben we niet kunnen vinden. Wel aanzetten, en - laten we eerlijk zijn - dat is al heel wat.

Zo zien we, samen met de kiezer overigens, dat het draagvlak voor een nieuwe marsrichting groeit, namelijk één die de leefbaarheid van de stad hoog in het vaandel draagt. Anne­katrien Verdickt en Pieter Fannes vertellen hoe hun burgerbewegingen mee de toon hebben gezet in de gemeenteraadsverkiezingen. En hoe zij nu hun verdere toekomst zien.

"Eén vraag staat nog steeds als een paal boven water: hoe kunnen we het gedrag van de stedeling zélf veranderen?"

Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Want één vraag staat nog steeds als een paal boven water: hoe kunnen we het gedrag van de stedeling zélf veranderen? In het interview zegt Fannes: “In Brussel zal het moeten gebeuren zoals in de slag om Stalingrad, huis per huis, straat per straat, wijk per wijk.” Rome is niet in één dag gebouwd.

Stadssocioloog Richard Sennett (London School of Economics) roept dan weer op om voorbij het kleinstedelijke te kijken. Een stad zal open en flexibel zijn, of zal niet zijn. De wereld raast in ijltempo door. Het is als stad zaak om daarmee om te kunnen. Migratie is in dat verhaal geen probleem, eerder een opportuniteit.

En dan is er de stadsvernieuwing. Met de komst van CO2-neutrale steden moet ook Brussel een tandje bijsteken. We trokken op reportage door een gloednieuwe ecowijk in aanbouw: Tivoli-GreenCity aan het Kanaal. De wijk moet een voorbeeld zijn op het vlak van duurzaamheid en sociale mix.

Een blik op de stad kan onmogelijk zonder die van de buitenstaander. We trokken met vier studenten Stedenbouw uit Mexico, Bulgarije, Nederland en Georgië door het hart van de stad en vroegen op de man af wat ze er nu van vinden. “Brussel is als een gebroken spiegel.” Een prikkelende gedachte.
Veel leesplezier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, leefbaarheid, Pieter Fannes, Anne-katrien Verdickt, Richard Sennet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni