Na de volgende staatshervorming worden Vlaanderen en Brussel een stuk autonomer. Dat moet voor de Brusselse Vlamingen een gelegenheid worden om zichzelf opnieuw uit te vinden. Dat schrijft Danny Vileyn.

Vlaamse schepenen in Brussel zijn al te vaak een excuusguus of excuustruus. Het zijn de woorden van Jan Peumans (N-VA) in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Peumans was er te gast als voorzitter van het Vlaams parlement.

Het zou te makkelijk zijn de uithaal van Peumans als N-VA-praat weg te wuiven. Als de voorzitter van het Vlaams parlement zo'n uitspraak doet, betekent dat op z'n minst dat de Vlaamse schepenen in Brussel met een imagoprobleem in Vlaanderen kampen. En dat is niet goed voor de Brusselse Vlamingen (die al niet in aantal toenemen). Dat er ook excuusguzen in Vlaanderen zijn, en Franstalige excuustruzen in Brussel, doet even niet ter zake.

De uithaal van Peumans heeft een historische grond. Sinds de Lambermontakkoorden van 2001 zijn de Vlaamse schepenen 35 miljoen euro per jaar waard. Het geld komt van de federale regering en gaat in de grote pot; het dient dus niet om een Vlaams beleid te voeren. In 2001, in paars-groene tijden, was er geen mens die erom maalde. Meer nog: de Vlaamse schepenen verklaarden enthousiast dat ze geen Flamand de service waren, en dat ze bovenop Nederlandstalige Aangelegenheden ook 'echte' bevoegdheden hadden. De teneur was net niet dat een Vlaamse schepen met alleen maar Vlaamse Aangelegenheden een doetje was.

Twaalf jaar later ziet de wereld er anders uit. De paars-groene euforie is voorbij. CD&V neemt opnieuw deel aan de macht op Vlaams en federaal niveau. En de Vlaams-nationalistische N-VA is de grootste partij in Vlaanderen. Vlaanderen is veranderd, net als de manier waarop er naar Brussel gekeken wordt. Of dat al dan niet in het voordeel zal zijn van de Brusselse Vlamingen, moet nog blijken. Maar dat hangt van beide partijen af, van de Vlamingen en van de Brusselse Vlamingen.

Na de volgende staatshervorming worden Vlaanderen en Brussel een stuk autonomer. Dat moet voor de Brusselse Vlamingen een gelegenheid worden om zichzelf opnieuw uit te vinden. De Vlaams-Brusselse schepenen moeten naast aanspreekpunt voor de Vlamingen in de gemeente ook voor de band met Vlaanderen zorgen. Een Vlaamse schepen moet voor de Vlamingen in de gemeente echt het verschil maken. De bevoegdheid Vlaamse Aangelegenheden is belangrijker dan - ik geef maar een voorbeeld - Erediensten. Een schepenambt 'Vlaamse Aangelegenheden' is niet te min. En dat mag getoond en gezegd worden. Ook in een Brussel waar de demografie boomt. Ook in een Brussel waar de Vlamingen zichzelf opnieuw moeten uitvinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni