Meer dan vijfhonderd dagen heeft het geduurd voor de regering-Di Rupo gevormd was. Precies 540 dagen hebben onderhandelaars en technici de tijd gehad om een akkoord uit te werken en de bedoelde en onbedoelde effecten van de zesde staatshervorming in kaart te brengen. Edoch. Nog voor het echt begonnen is, loopt het al mis, getuige de kakofonie over de overdracht van de hypothecaire aftrek naar de gewesten.

Die vertoning, waarbij iedereen boos was op iedereen, is niet voor herhaling vatbaar. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) alvast begrepen. En met hem ook zijn federale partijgenoot Servais Verherstraeten (CD&V), samen met Melchior Wathelet (CDH) bevoegd voor Staatshervorming.

De federale regering moet dringend een en ander verhelderen, want zelfs over de datum waarop de staatshervorming in werking treedt, bestaat nog geen duidelijkheid. Dat de Franstalige liberalen van MR op gewestelijk niveau in de oppositiebanken zitten, is geen valabel excuus om de datum van de overdracht nu niet vast te leggen. Brusselaars, Vlamingen en Walen hebben recht op duidelijkheid. Zeker in een gevoelig domein als de hypothecaire aftrek, maar net zo goed voor kinderbijslag en dienstencheques.

Goed, er is beslist om de hypothecaire aftrek - die een woonbonus wordt - naar de gewesten over te hevelen. Filosofie achter de overdracht is de regio's de kans te geven om een eigen woonbeleid te voeren. Logisch. Toch hoeven we geen revolutie te verwachten, en dat is maar goed ook. Wie een lopende lening heeft, moet de voordelen behouden. Dat is niet meer dan redelijk. Afspraken zijn afspraken.

En wat brengt de toekomst? Brussels minister van Financiën en Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) maakt zich geen zorgen over de woonbonus: links en rechts hebben in het Brussels Gewest altijd van heel veel redelijkheid getuigd, zei hij vorige week in BDW. PS en Ecolo bedienden Vanhengel, gewild of ongewild, op zijn wenken. Beide partijen lieten weten dat ze ook na de overdracht van de woonbonus eigendomsverwerving belangrijk blijven vinden.

Dat betekent geenszins dat alles bij het oude hoeft te blijven. Het Brussels Gewest kan eigen accenten te leggen. Eén huishouden op de twee bestaat in het Brusselse gewest uit één persoon: een grootstedelijk fenomeen. Brussel krijgt met de overdracht de kans om ook een woonbeleid voor alleenstaanden uit te tekenen. Maar dat is een debat dat nog gevoerd moet worden. En waarover de kiezer in 2014 kan oordelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni