Inwoners Peterbos: 'Buurt is meer dan optelsom van incidenten'

© Maarten Verdoodt/BRUZZ
| "Wanneer politie en media ons dagenlang vertellen dat onze buurt moeilijk is, hoe kunnen we dan nog blijven geloven dat onze buurt meer is dan louter een sensationeel nieuwsfeit?", schrijven de buurtbewoners.

In een open brief laten enkele inwoners van de wijk Peterbos zich uit over de incidenten van de afgelopen week. "Terwijl jullie discussiëren, proberen wij verder samen te leven."

"Sinds twee weken wordt onze buurt bezet. Sinds twee weken wonen we blijkbaar in de moeilijkste buurt van het land. En toch is ons leven in die twee weken niet echt veranderd.

We vernemen in de kranten en op televisie dat onze buurt gevaarlijk is, dat er zich incidenten voordoen. Er wordt ons verteld dat de dingen erger zijn nu, dat het vroeger allemaal beter was. Hoe kunnen we dan nog blijven geloven dat onze buurt meer is dan een probleemwijk? Wanneer politie en media ons dagenlang vertellen dat onze buurt moeilijk is, hoe kunnen we dan nog blijven geloven dat onze buurt meer is dan louter een sensationeel nieuwsfeit?

Politiek opbod

Die incidenten? Het is soms moeilijk te volgen waarover het gaat. Men spreekt over drugs, stenengooiers, aanvallen, politie-invallen. Maar wie zal ons vertellen wat er echt aan de hand is? Wie zal ons duidelijke informatie geven? Hoe vinden we onze weg in het web van politiek opbod, sensationele mediaberichtgeving en de dagelijkse realiteit waarin we moeten leven?

We zijn er niet op uit jullie te overtuigen dat de realiteit van onze buurt eenvoudig en gemakkelijk is. Maar we zouden willen vertellen dat de situatie complexer is dan het lijkt en dat deze complexiteit de afgelopen dagen niet aan bod is gekomen.

Deze buurt verschilt niet zoveel van andere buurten. We zouden willen dat er ook even aan ons, de buurtbewoners, wordt gedacht wanneer er over Peterbos wordt geschreven. Dat zal de bestaande problemen niet oplossen, maar het zal ons in staat stellen om hier graag te blijven wonen. Wanneer je mijn buurt moeilijk noemt, worden wij 'moeilijk'. Dat zaait angst, en verdeeldheid. Het wordt lastig om de zoon van de buurman blijven vriendelijk te groeten, de lift met anderen te nemen.

Vinden er dan geen incidenten plaats in deze wijk? Uiteraard wel. Maar wanneer journalisten steeds opnieuw ieder voorval uitvergroten en eindeloos herhalen, en ons dan komen vragen om te bewijzen dat we 'goede mensen' zijn dan wordt ons iets gevraagd dat onmogelijk is.

Praten is riskant

Moest je ons even de kans geven om na te denken, echt te antwoorden, dan zouden we kunnen uitleggen dat deze buurt zoveel meer is dan de optelsom van incidenten. Dan zouden we misschien opnieuw naar onze buren kunnen kijken. Opnieuw beseffen dat we elkaar kennen, elkaar zagen opgroeien. We zullen ons herinneren dat we niet verschillen van elkaar en dat we best goed met elkaar opschieten.

Maar nu, onder deze omstandigheden, is met jullie praten riskant. Journalisten zullen ons verkeerd begrijpen. En hoe kunnen onze weinige woorden opwegen tegenover het beeld van een jongere die een steen werpt.

Nochtans kunnen we jullie aandacht eigenlijk wel gebruiken, beste journalisten. Nee, niet alles gaat hier goed. In feite vragen we al weken, maanden, jaren om meer aandacht, om de buurt en de gebouwen te onderhouden, om meer te investeren, om rekening te houden met de omstandigheden waarin sommige gezinnen soms leven. Dus, moest je ons nu vragen waarom het ons stoort om de politie, de burgemeester, de media te zien komen? Omdat we bang zijn dat ze niet zien dat de dingen complexer zijn dan ze lijken.

Terwijl jullie discussiëren, proberen wij verder samen te leven."

Ondertekend door: De l’Eglise Annie, inwoner - Germaine De Waele, inwoner – El Amraoui Mohamed Amine, inwoner – Aoulad Benali Adam, inwoner – Walid Tarik, inwoner – El Filali Imane, inwoner – Bovanani Aicha, inwoner – Bouchal Zineb, inwoner – Ludwig Vanhoutte, inwoner – Mohand Nadia, inwoner – Peeters Monique, inwoner – Ibrahima Soco, inwoner – Stephanie Demeestère, Infor-femmes – Isabelle Vanden Kuylen, inwoner - Chantal Rémont, inwoner – Karin Willems, Samenlevingsopbouw - Natalie De Camps, opbouwwerker Samenlevingsopbouw – Dahbi Reda, D’Broej – Malika, inwoner - Mariam, inwoner – Jeanne Mosseray, SoHoLab - Naima, inwoner – Jean-Michel Mahieu - Jansen Maria, inwoner – Joelle Mosselbeen, inwoner – Laure Van Ranst, Infor-femmes – Lechkar Sarah, D’Broej – Martine, vrijwilliger huiswerkklas en inwoner– Malik Shaukathozein, inwoner – Lepoint Badie Natalie, inwoner – Bencherif Arias, inwoner – Machto Wassim, inwoner – De Rudder Jeanne, inwoner – Merincx Jeanne, inwoner.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?